25/04/18

Звезда на виолини и ремек-дела класичне музике у Филхармонији

 

Београдска филхармонија и шеф-диригент Габријел Фелц београдској публици представљају Бењамина Шмида, једног од најбољих виолиниста света, и то две вечери заредом, 26. и 27. априла (Коларац, 20ч). На програму су најпопуларније композиције музичке литературе – између Виолинског концерта Чајковског су “Половетске игре” Бородина, а на крају, највећи скандал у историји музике, “Посвећење пролећа” Стравинског.

Бењамин Шмид прави је пример суперстара у класичној музици. Широки репертоар, од уобичајених композиција до џез импровизација, виолиниста је забележио на преко 50 албума, а о његовој свестраној каријери снимљено је и неколико филмова. Шмид је уврштен у највеће виолинисте 20. века, а наком прве пробе са Филхармонијом каже:

“Веома сам срећан што напокон имам прилику да наступам са Београдском филхармонијом. Оркестар звучи одлично, поготово заједно са фантастичним Габријелом Фелцом. Одсвираћемо чувени Концерт Чајковског на мало другачији начин. Тражим нешто класичнији приступ овом ремек-делу, односно његову свежу и мало трезвенију перспективу.”

Филхармонија наставља са представљањем најтраженијих солиста света и извођењем ремек-дела класичне музике. Након незаборавног пијанисте Гавриљука у Трећем концерту Рахмањинова, публика ће ове недеље, поред наступа чувеног виолинисте, уживати у “Половетским играма” Бородина и контроверзном “Посвећењу пролећа” Стравинског. На премијери је, пре више од 100 година, ово дело изазвало шокантну реакцију, не само због до тада незамисливе музике коју је изводио огроман оркестар, већ и „варварске“ кореографије Нижинског. Некадашње брутално негодовање публике, данас замењују овације, а сви који желе у то да се увере, могу купити 100 улазница за стајање за обе вечери, будући да су концерти распродати.