18/01/17

Након више од деценије паузе, јапанска виолинистичка звезда Акико Суванаи, поново ће наступити са Београдском филхармонијом и то два пута, 19. и 20. јануара (Коларац, 20 часова). Овом приликом заједно са диригентом Данијелом Рајскином и са не тако често извођеним концертом британског композитора Вилијама Волтона. Поред тога, сви љубитељи Филхармоније уживаће у симфонијској музици Моцарта и Брамса.
 
Акико Суванаи је најмлађа победница Међународног такмичења Чајковски, а данас се може похвалити престижном међународном каријером. Сарађује са најпознатијим светским оркестрима и диригентима као што су Валериј Гергијев, Владимир Ашкенази, Сеиђи Озава и многи други. Добитница бројних награда, Акико је, такође, веома тражена због ширине свог репертоара, тако ће филхармонијску публику провести кроз различита расположења Волтоновог концерта на Страдиваријевој виолини старој преко 300 година.
 
Данијел Рајскин, стални гостујући диригент Београдске филхармоније који ступа на ову функцију од сезоне 2017/18, већ је сарађивао са јапанском виолинисткињом и радује се што ће овом приликом наступити два пута – у оквиру редовне филхармонијске сезоне и циклуса “За почетнике”, као и претпремијерно у оквиру циклуса додатних термина “Филхарманија – зато што једном није довољно!”
 
„Фасциниран сам чињеницом да су сезоне Београдске филхармоније распродате унапред, и то много пре самог почетка. То је у свету класичне музике апсолутни феномен јер се многе реномиране европске и светске куће не могу похвалити оваквом популарношћу. Зато ме радују додатни термини за одабране концерте поготово када је у питању звезда као што је Акико Суванаи коју је и два пута мало слушати“, рекао је Данијел Рајскин.
 
Две вечери заредом, публика ће поред виолинистичког умећа јапанске уметнице уживати у полетној Моцартовој симфонији бр. 32, као и Брамсовом првом симфонијском остварењу којим је композитор дао својеврстан омаж Бетовену.
 
Улазнице за концерт 19. јануара, по цени од 600, 800 и 1000 динара, у продаји су на билетарници Београдске филхармоније, као и онлајн