05/10/21

Након огромног губитка вољеног директора Ивана Тасовца и концерта који му је посветила прошлог петка, Београдска филхармонија се враћа на бину Коларца већ у среду 6. октобра и то у грандиозном саставу са шефом-диригентом Габријелом Фелцом (20ч). Стотину филхармоничара одсвираће монументалну композицију, Малерову симфонију број 6, познату као „Трагична“.

Капитално дело симфонијске литературе, мрачно и злослутно, истовремено је грандиозна прича о борби хероја са судбином. По тону уводних ставова, пристајао би јој наслов “Војничка”, исто као што филхармоничари неуморно раде иако дубоко погођени губитком свог директора коме посвећују све будуће наступе.

Симфонијски гигант траје готово пуних 90 минута и подразумева огромни оркестарски апарат – уз увећан број дрвених и лимених дувача, најбројније су удараљке. Поред два сета тимпана, ксилофона, великог бубња, чинела, добоша, тријангла, крављих звона и оловних плоча које имитирају црквена звона, композиција захтева и један немузички инструмент, настао искључиво за ову партитуру. Чувени Малеров чекић, специјално конструисани дрвени маљ, сензација је у класичној музици и огласиће се у финалном ставу као злослутно предосећање.

Малерова симфонија број 6 је такође композиција којом се млади Габријел Фелц први пут представио београдској публици, 26. јуна 2009. године. Улазнице за концерт су у продаји на благајни Филхармоније као и онлајн.