10/01/20

Београдска филхармонија је данас одржала два концерта за најмлађе Ваљевце (петак, 10. јануар). Сала Центра за културу је била препуна веселих малишана који су уживали у различитим програмима које им је припремио оркестар.

Најпре су то биле бебе од 0 – 24 месеца, које су имале прилику да се упознају са Београдском филхармонијом на свом првом концерту класичне музике. Да је ово најпопуларнији програм оркестра показало се и у Ваљеву јер су бебирони уживали у најпознатијим мелодијама музичке литературе, играли се и тапшали Филхармонији. Као и на београдским концертима, била је постављена струњача близу оркестра, тако да су се бебе слободно кретале и препуштале музици, а било је и малих „диригената“.

За млађе школарце оркестар је касније извео програм „Вештица и маестро“. То је узбудљива прича пуна изненађења о селу са његовим чудним становницима, у којој живи мала вештица заљубљена у музику и виолину. Док је оркестар музиком дочаравао ову причу, у улогама наратора су биле филхармоничарке Славица Перић и Тамара Маринковић-Томић. Поред тога што су приредиле уренебесну забаву за младу публику, објасниле су јој све појединости које чине симфонијски оркестар.

Оба концерта предводио је диригент Иван Марковић.