09/02/18

Један од најбољих харфиста света, Гзавије де Местр, поново наступа са Београдском филхармонијом, 8. и 9. фебруара (Коларац, 20ч). Под диригентском палицом некадашњег шефа-диригента Уроша Лајовица, де Местр ће заједно са оркестром извести изузетно популаран “Концерт Аранхуез” Родрига.

Де Местр изводи веома широк репертоар, као и дела која је мало харфиста пре њега уопште и размишљало да свира. Тако је стекао репутацију једног од најкреативнијих и најнеобичнијих музичара своје генерације, а у стању је да на харфи одсвира аранжмане дела која обично изводи цео оркестар.

Гзавије де Местр је први француски музичар који је постао члан Бечке филхармоније, да би своју солистичку каријеру изградио са великим бројем оркестара и прослављеним диригентима као што су Кристјан Јарви, Рикардо Мути, Андре Превен, сер Сајмон Ретл.

Поред славног харфисте, бројни љубитељи “2001 Одисеје у свемиру” Стенлија Кјубрика, имаће несвакидашњу прилику да први пут чују Београдску филхармонију у извођењу Лигетијевих “Атмосфера” које је овај филм прославио. Урош Лајовиц, један од најомиљенијих диригената публике и оркестра, заокружује програм уз Манфред симфонију Чајковског. Због великог интересовања за оба концерта, Филхармонија ће увести по 100 улазница за стајање, које се могу купити сат времена уочи почетка, односно од 19ч, на благајни Коларца.