13/06/23

Београдска филхармонија слави 100. рођендан 13. јуна 2023. године, а велики јубилеј обележаваће током целе године. Почетак славља је уз рођендански поклон концерт на Коларцу под палицом Уроша Лајовица (13. јун Коларац), потом следи Гала концерт са легендарним Зубинoм Мехтом (20. јун Коларац), а круна рођенданских церемонија је Дизни фантазија уживо, 2. јула на великом и бесплатном концерту на отвореном на Ушћу.

Оно што је заједничко групи ентузијаста која је основала овај оркестар давне 1923. године на челу са Стеваном Христићем и данашњој генерацији филхармоничара, јесте управо тај несмањени ентузијазам и жеља да име Београдске филхармоније светли још пуно векова, баш као што гласи слоган филхармонијског јубилеја: ЗАУВЕК.
Од скромних почетака до грандиозног ансамбла светске класе и најуспешније институције културе у земљи и региону, у други век улази са нaмером да и даље подиже ниво своје изузетности, да очува свој карактер и јединствен шарм и то на корак до нове куће, дворане Београдске филхармоније, на којој се интензивно ради захваљујући визији, животном и професионалном сну Ивана Тасовца.

За својих сто година, Београдска филхармонија броји 620 музичара који су у њој провели свој радни век од како се континуирано води архива (1951). Пролазила је многе фазе током историје али се уз данашњу генерацију филхармоничара попела високо доказавши своје место у “тешкој категорији” светских оркестара. Међутим, она је такође активни део друштва и кућа чија су врата широм отворена. Упорна у рушењу предрасуда, прва иницира и гради културне мостове, одржава стара и гради нова пријатељства, јер је Београдска филхармонија ту да приближи и да шири своје вредности снагом стварања. Оборила је границе свих старосних група публике јер у Београдску филхармонију долазе и бебе, на улице је одавно изашла, улепшавала је, засмејавала али и критиковала, позната по својим искорацима, постала је српски “love brand”. Оркестар чији су концерти распродати и за које се сатима чека у дугачким редовима, а концерти на отвореном Београдске филхармоније су најмасовнији концерти класичне музике на Балкану.