14/06/23

Београдска филхармонија је вечерас у препуном Коларцу свечано започела прославу свог стотог рођендана концертом који је поклонила публици. Оркестар је предводио Урош Лајовиц, некадашњи шеф-диригент који је овом приликом одликован звањем почасног диригента, а као специјални гости изненађења наступили су музичари чувеног „Јаношка ансамбла“ из Беча. 

Несвакидашње емотивна атмосфера обележила је рођенданско вече поносних филхармоничара и усхићене публике. Програм је отпочео „Свечаном увертиром“ Дмитрија Шостаковича за кога се може рећи да је филхармонијски фаворит и најрадије извођен композитор. У складу са слављеничком атмосфером, свирале су се „Рођенданске варијације“ у различитим стилским жанровима уз специјални додатак варијације у спрском стилу коју је специјално овом приликом компоновао Милош Бранисављевић. На програму је такође било финале Бетовенове Пете симфоније, као и Грлица из Охридске легенде, оснивача Стевана Христића. 

Температура концерта је доведена до кључања уз „Јаношка ансамбл“ који окупља несвакидашње виртуозе, музичке акробате познате по жанровским трансформацијама. Тако се у њиховом специјалном „Јаношка стилу“ у перформансу са филхармоничарима чула музика од Моцарта, преко кафанских песама до хитова Битлса који су се орили Коларцем.

Кроз програм који је водио глумац и филхармонијски пријатељ Владимир Алексић, а редитељски уобличио Милутин Петровић, Београдска филхармонија је направила омаж некадашњим директорима, уметничкима директорима и шефовима диригентима, од Стевана Христића до Ивана Тасовца чијом заслугом је данас Филхармонија оркестар светског квалитета. Такође су славне звезде честитале рођендан Филхармонији попут Зубина Мехте, шефа-диригента Габријела Фелца, главног гостујућег диригента Данијела Рајскина, Дан Тане, холивудске глумице Стане Катић, пијанисте Фазила Саја и многи други чије су се поруке емитовале, а специјални гости концерта су били филхармонијски пензионери.

Прослава стогодишњице наставља се на Гала концерту са легендарним Зубином Мехтом (20. јун на Коларцу) након чега следи регионална турнеја у оквиру иницијативе Отворени Балкан у Тирани и Скопљу, а церемонију отварања јубилеја крунише велики и бесплатни концерт на отвореном и извођење Дизни фантазије уживо на Ушћу, 2. јула.