30/11/17

Београдска филхармонија улаже у нове генерације музичара и диргената

Завршни концерт Друге оркестарске академије Београдске филхармоније – Филхадемија, заказан је за петак, 1. децембар под управом Данијела Рајскина (Коларац, 20х). Концерт на коме ће полазници Филхадемије свирати раме уз раме са искусним филхармоничарима биће бесплатан за публику која жели да чује и подржи нову генерацију оркестарских музичара.

На аудицијама одржаним у јуну, одабрано је 48 најбоЉих студената и свршених студената музичких академија Србије и региона, којима “Филхадемија” пружа шансу за професионално усавршавање и стицање праксе оркестарског музицирања. Поред наших музичара, на програм су се пријавиле младе колеге које се школују у иностранству као и прошлогодишњи полазници презадовољни искуством које су стекли на Првој оркестарској академији Београдске филхармоније.

Тромбонисти из Словеније Матјаж Кафол и Матиц Ковач већ имају искуства свирајући у словеначким оркестрима, али нису желели да пропусте прилику да се усавршавају уз музичаре Београдске филхармоније:

„Веома нам је значајно искуство које стичемо уз врхунске музичаре београдског оркестра. Посебно нам је драгоцено и што учимо од диригента као што је Данијел Рајскин, који је предводио најбоље светске оркестре. Иако имамо пуно посла, радимо у дивној атмосфери и обожавамо што смо у Београду“, рекли су млади словеначки музичари.

Полазници Филхадемије ће заједно са музичарима Београдске филхармоније извести Прву Бетовенову симфонију и Бартоков концерт за оркестар.

Поред нових генерација музичара, Београдска филхармонија пружа јединствену прилику младим диригентима. За њих ће у децембру бити организоване аудиције за међународни мастерклас “Диригентски форум”, који ће предоводити шеф-диригент Београдске филхармоније Габријел Фелц, у јуну 2018.