27/02/23

Београдска филхармонија припрема репертоар у знаку Брамса заједно са диригентом Маркусом Бошом, у петак 3. марта на Коларцу од 20ч. Као солисти наступају двојица врсних српских музичара, виолиниста Станко Мадић и виолончелиста Немања Станковић у извођењу Брамсовог Дуплог концерта.

Филхармонијска сезона На добром путу, стиже до Хамбурга за који се везује велики број композитора од барока до савременог доба, а Јоханес Брамс је оставио највећи печат у музичкој историји овог лучког града. На “итинерару” филхармонијског путовања које предводи Маркус Бош, један од најистакнутијих личности на немачкој диригентској сцени и веома тражен гостујуц́и диригент широм света, оркестар изводи три колосална Брамсова остварења различитих жанрова – “Трагичну увертиру”, Дупли концерт и Симфонију број 4.

Публика ће имати посебно задовољство да у улози солиста чује српске музичке звезде млађе генерације – виолинисту Станка Мадића, концертмајстора Симфонијског оркестра баварског радија Рундфунк оркестра у Минхену и виолончелисту Немању Станковића који је наступао широм Европе, а филхармонијска публика га добро познаје и као некадашњег вођу групе виолончела Београдске филхармоније. Оба музичара имају богату каријеру у солистичким, оркестарским и камерним наступима, у педагошком раду као и ЦД издањима.

Станко Мадић и Немања Станковић ће поред импресивног солистичког умећа, овом приликом показати и своје музичко пријатељство на филхармонијском концерту посвећеном Брамсу. Дупли концерт је последње оркестарско дело које је Брамс компоновао, а намењено је двојици колега: виолинисти Јозефу Јоакиму и Роберту Хаусману, виолончелисти. После једног неспоразума дугогодишње верно пријатељство Брамса и Јоакима било је прекинуто, па је Брамс искористио могућност да напише ово дело као чин помирења, што се и догодило.

Филхармонијски концерт који сасвим јасно даје одговор на чувено питање „Волите ли Брамса?“, започиње „Трагичном увертиром“, а крунише га, многима омиљена, Симфонија број 4, уједно и последње симфонијско дело композитора које је премијеру имало баш под Брамсовом палицом 1885.