20/11/18

Филхармонија свира техно!

Шеф-диригент Габријел Фелц и Београдска филхармонија праве концертну техно журку, у петак 23. новембра (Коларац, 20ч). Централно дело на програму је композиција „Луднице“ Томаса Адеза, која у једном делу публику води у атмосферу мрачног техно клуба. Увод у ову журку је „Мала ноћна музика“ Моцарта, а потом наступ Сергеја Крилова, једног од најбољег виолинисте света.

„Луднице“ савременог британског аутора Томаса Адеза, одводе нас на мрачну страну краја 20. века – живот у мегалополисима и техно журке у великим клубовима, са свим пороцима који их прате. Шеф-диригент Габријел Фелц, припрема за филхармонијску публику нешто сасвим посебно – одржаће велико концертно предавање:

„На самом концерту говорићу о ’Лудницама’, и уочи сваког става објаснићу кроз конкретне примере шта је композитор желео музиком да каже. Као шеф-диригент овог одличног оркестра, сматрам да је веома важно да не изводимо само музику из прошлости. Бар једном годишње желим публику да одведем на узбудљиво путовање кроз фантастичне примере из савремене музике, а верујем да ће се ово дело изводити и за сто година“, рекао је Габријел Фелц.

Техно став „Ецстасио“ биће посластица и за љубитеље ТВ серија који ће га препознати из популарног „Моцарта у џунгли“. Док је радио на оркестрацији овог става, композитор је доживео је напад панике, уз симптоме сличне онима које изазива употреба екстазија, мислећи да преживљава срчани удар. У извођењу ове необичне композиције, перкусионисти Београдске филхармоније ће поготово имати пуно посла – поред уобичајених удараљки, они ће свирати на крављим звонима, конзервама, лаворима, лонцима, а користиће и ножеве и виљушке.

У необичној комбинацији са „Лудницама“, најпопуларнија Моцартова композиција „Мала ноћна музика“ и Други концерт за виолину и оркестар Прокофјева са маестралним виртуозом Сергејом Криловим, позивају слушаоце на истраживање мрачне стране филхармонијског циклуса Мракобес. Радознала публика може купити сто улазница за стајање сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на билетарници Коларца.