18/09/19

Свечано отварање нове сезоне Београдске филхармоније под називом #запратибетовена, биће заједно са шефом-диригентом Габријелом Фелцом, у петак 20. септембра на Коларцу (20ч). Са оркестром наступа један од најтраженијих пијаниста света, Жан-Ефлам Бавузе, а на програму су дела В. Мокрањца, Л. ван Бетовена и Г. Малера.

Први концерт је из циклуса #братбетовен који се бави утицајем чувеног композитора на српске ауторе и њиховом релацијом са овим великим узором.
“Желимо да овом истинском уметнику, Лудвигу ван Бетовену, искажемо дивлјење. Цела сезона нашег дивног оркестра биће под овим утицајем. Код нас ћете моћи да чујете колико је појединим музичким ствараоцима било тешко да се, након мајсторове смрти, ослободе терета његовог великог умећа, и које је то понекад радикалне композиторске новине захтевало. Не треба занемарити ни Бетовенов утицај на српску културу и музику, што ћемо управо чути на отварању наше концертне сезоне“, рекао је шеф диригент Габријел Фелц.

Концерт отвара „Лирска поема“ Василија Мокрањца, једног од највећих српских симфоничара, на кога је у великој мери утицало Бетовеново стваралаштво. Потом ће награђивани француски пијаниста Жан-Ефлам Бавузе, који ужива у плодној међународној каријери снимања и концертног извођења, свирати Бетовенов Клавирски концерт бр. 1. Први наступ у филхармонијској сезони заокружује још један Бетовенов велики поштовалац, Густав Малер, и његов симфонијски првенац, симфонија Титан.

И у сезони 19/20 Београдска филхармонија наставља са трендом улазница за стајање које се продају сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.