02/03/17

Први пут у Србији биће изведена Берлиозова „Посмртна и тријумфална симфонија“, компонована поводом десетогодишњице Друге француске револуције. Захваљујући Београдској филхармонији, након скоро 180 година од настанка овог дела, публика ће чути некад најпопуларнију Берлиозову композицију, под диригентском палицом Кристијана Мандеала, у петак, 3. марта (Коларац, 20 часова). На концерту из циклуса „За мегаломане“ наћи ће се још једна премијера, и то Шумановог Концерта за четири хорне и оркестар.
 
„Посмртна и тријумфална симфонија“ је настала као поруџбина Француске владе за десетогодишњицу Јулске револуције. Дувачи и перкусионисти Београдске филхармоније дочараће њену некадашњу церемонијалност, када је у процесији тргом Бастиља мегаломански дефиловало 200 музичара – велики војни дувачки маршевски оркестар и перкусионисти. Накнадно се за потребе концертног извођења редуцирао целокупан ансамбл, а филхармоничарима ће се у последњем ставу придружити и колеге гудачи.
 
Према речима диригента Кристијана Мандеала, програм овог концерта представља и „мегаломански“ залогај:
 
Имамо велики изазов пред собом будући да је репертоар који изводимо веома компликован. Мегаломански по својим захтевима, ретко се може чути чак и међу најбољим оркестрима на светској концертној сцени“, открива Мандеал, чест гост Београдске филхармоније који се сматра највећим румунским диригентом данашњице, каријере дуге већ четири деценије.
 
Београдска филхармонија први пут изводи и Шуманов Концерт за четири хорне и оркестар. Солисти из Мађарске – Јанош Бенуш, Иштван Фламер, Бенце Месарош и Мате Хамар, показаће колико хорне могу бити виртуозне у композицији која је мост између гудачког звука Шенбергове „Озарене ноћи“ уз коју почиње концерт и громогласних дувача који су у првом плану Берлиозовог дела.
 
“Мегаломански” број премијера, солиста, као и захтева који су се нашли пред музичарима, апсолутно оправдавају место овог концерта у једном од најпопуларнијих циклуса Београдске филхармоније. Финале “За мегаломане” заказано је за 9. јун, под управом Фабриса Болона.