kineska turneja beogradske fiharmonije sangaj
20/11/23

Спектакуларним наступом у Великом театру у Шангају, завршена је велика турнеја Београдске филхармоније у Кини поводом међународног обележавања стогодишњице оркестра (17. новембар). Као и на претходним концертима, филхармонијски оркестар под палицом Немеа Јарвија је испраћен стајаћим овацијама, а као солиста је наступио феноменални виолиниста Хуан Манла.

„Пут музике“ Београдске филхармоније по Кини дошао је до свог циља, наступом који се уписао у стогодишњицу оркестра као први који је Филхармонија икад одржала у велелепном Шангају. Турнеја је имала своје финале наступом у оквиру 22. издања престижног Шангајског међународног уметничког фестивала, а оркестар је заједно са Немеом Јарвијем, извео Вердијеву увертиру из опере „Моћ судбине“ и Берлиозову „Фантастичну симфонију“. Да се путеви музике укрштају по свим меридијанима, доказује поновни сусрет са Хуаном Манлом, који је већ наступао са оркестром у оквиру редовне филхармонијске сезоне на Коларцу 2012. године, а у Великом театру Шангаја су заједнички извели чувени Виолински концерт Чајковског.

„Одушевљен сам Београдском филхармонијом, ова турнеја је била фантастично искуство. Поред радости свирања, кључне речи које описују београдски оркестар су апсолутни професионализам. Свирање у оркестру је посао и то веома тежак, а београдски филхармоничари то одлично раде, јер су они најпре изузетни музичари. Међутим, више од свега, то је оркестар који даје све од себе да би стварао музику“, речи су диригента Немеа Јарвија, након последњег концерта у оквиру турнеје по Кини.

Шангајски међународни уметнички фестивал је место презентације најбољих из света класичне музике, а овом приликом, Београдској филхармонији је уручена и плакета за учешће на манифестацији коју окупља имена попут Максима Венгерова, Валерија Гергијеве, Ангеле Георгију и многе друге. Финалу турнеје Београдске филхармоније у Шангају, претходили су наступи у Сијану, Вејфангу и Пекингу, проглашени од стране кинеских медија као велики успех српског оркестра који је изазвао реакције публике које се ретко виђају.