Languages

Зоран Ерић

Зоран Ерић је дипломирао и магистрирао на Факултету музичке уметности у Београду у класи Станојла Рајичића. Усавршавао сe краћe врeмe на Орфовом институту у Салцбургу и на мајсторском курсу В. Лутославског у Грожњану.
 
Дела су му извођена у готово свим земљама Европе, САД, Кини и Аустралији, а изводили су их угледни домаћи и инострани ансамбли као што су гудачки оркестри Душан Сковран, Гудачи Гилдхола, Свети Ђорђе, Крајзлер лондонски гудачи, Загребачки солисти, 12 челиста Берлинске филхармоније, Камерни оркестар Детроита, Гудачки оркестар Кремља, Camerata Serbica, Банатска филхармонија, Симфонијски оркестар РТС, Collegium musicum, Београдска филхармонија, Ирски камерни оркестар. Сарађивао је са најзначајнијим домаћим и иностраним извођачима међу којима су Александар Павловић, Живојин Здравковић, Кенет Џин, Павле Дешпаљ, Џејмс Џад, Урош Лајовиц, Бојан Суђић, Даринка Матић-Маровић, Ксенија Јанковић, Лидија Пилипенко, Дејвид Такено, Бернард Лански, Со-ок Ким, Малаки Робинсон, Јон Богданеску, Марија Шпенглер, Дејан Млађеновић, Александар Маџар, Ариса Фуџита, Небојша Игњатовић, Милош Петровић, Слободан Герић, Емануел Паји, Љубиша Јовановић и многи други.
 
У Ерићевом стваралаштву посебно место заузима и обиман циклус музике за позориште и филм. Сарађивао је са нашим најистакнутијим позоришном ствараоцима као што су Соња Вукићевић, Горчин Стојановић, Никита Миливојевић, Вида Огњеновић, Небојша Брадић, Ивана Вујић, Милан Караџић, Харис Пашовић, Дејан Мијач, Боро Драшковић, Егон Савин и други.
 
Зоран Ерић је добитник великог броја награда и признања за своје стваралаштво међу којима су најзначајније Октобарска награда града Београда, YUSTAT Grand Prix за позоришну музику, две Златне мимозе за филмску  музику, две Стеријине награде за позоришну музику, Велика златна медаља Универзитета уметности у Београду. Троструки је добитник највећег признања у области музичког стваралаштва у Србији – Мокрањчеве награде.
 
Рeдовни јe профeсор при Катeдри за композицију Факултeта музичкe умeтности у Бeограду, а мeђународнe мајсторскe курсeвe и семинаре држао јe на углeдним eвропским конзeрваторијумима као што су Гилдхол школа за музику и драму у Лондону и Иресија у Атини. Од 1992-1998 г. био је продекан Факултета музичке уметности у Београду, а од 2000-2004 г. прорeктор Унивeрзитeта умeтности у Бeограду и председник Управног одбора организације за заштиту ауторских права СОКОЈ. Шеф Катедре за композицију Факултета музичке уметности био је од 2007-2015 године. Од 2015. године је ректор Унивeрзитeта умeтности у Бeограду.