Languages

Станко Мадић

Станко Мадић је рођен 1984. године у Београду. Студије виолине започео је са 6 година код проф. Роберта Тошкова, а наставио код проф. Дејана Михаиловића. Са само 14 година уписао је Музичку академију у Београду, у класи проф. Михаиловића, заузевши прву позицију на пријемној ранг листи. Са 17 година дипломирао је као најбољи студент своје генерације и добитник разних државних награда и признања. Одликован је стипендијом краљевске породице Карађорђевић. Мастер студије завршио је на Државној академији уметности у Новом Саду са 19 година, у класи проф. Михаиловића.

 

У периоду од 2010. до 2012. године, студије наставља у Високој школи за музику Карл Марија фон Вебер у класи проф. Игора Малиновског, где је стекао другу мастер диплому са специјализацијом из солистичке и концертмајсторске музичке литературе.

 

Од 2002- до 2008. године, Мадић је био запослен на Академији уметности у Новом Саду као асистент професорке Мегуми Тешиме, док се усавршавао на разним мајсторским курсевима код светски познатих виолиниста (Виктор Третјаков, Мидори Гото, Кај Воглер). Од 2008. до 2011. године, био је стални члан светски чувеног оркестра Земпер Опере, Штаткапеле из Дрездена. Од 2011. до 2018. године, био је први концертмајстор Нирнбершке државне филхармоније. Године 2018, постаје нови први концертмајстор Симфонијског оркестра баварског радија Рундфунк у Минхену. Такође је први концертмајстор регионалног (бившег југословенског) Но бордерс оркестра, а у овој улози снимио је и ЦД за Дојче грамофон и имао гостовања широм света. Као први концертмајстор наступао је и са разним оркестрима у Немачкој и широм света (Баварске државне опере, дрезденске Државне капеле, Луксембуршки камерни оркестар, Баварски камерни филхармонијски оркестар, Јерменски државни оркестар, Хамбуршки симфонијски оркестар, Бечки симфонијски оркестар).

 

Као солиста, камерни и оркестарски музичар, свирао је са многим истакнутим светским уметницима, као што су Марта Аргерич, Албрехт Мајер, Камила Нилунд, Зубин Мехта, Сер Колин Дејвис, Маурицио Полини, Миша Мајски, Јулиан Рахлин, Ања Хартерос, Емануел Екс, Рудолф Бухбиндер, Лера Ауербах, Серђо Ацолини, Пласидо Доминго, Данијел Гајс, Јулиа Окруашвили, Емануел Паји…

 

У својој солистичкој каријери Мадић је сарађивао са свим београдским оркестрима, као и са Словачким камерним оркестром, Симфонијским оркестром из Сен Малоа, Националним оркестром из Лорене, Филхармонијом из Бремена, Солистичким ансамблом дрезденске Државне капеле, Симфонијским оркестром из Јоханесбурга, јужноафричким симфонијским оркестром Ква-Зулу Натал из Дурбана, Но бордерс оркестром, Државним филхармонијским оркестром из Нирнберга, Бечким симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром минхенског радија Рундфунк, као и Оркестром баварског радија, између осталих. Снимао је за Арт Линк, РТС, БР Класик, Дојче грамофон.

 

Године 2020, за БР Класик снимио је виолински концерт Петериса Васкса Дистант Лигхт, који је, по оценама критике, проглашен једним од најбољих снимака поменутог концерта.

 

Добитник је првих, специјалних и лауреатских награда на многим међународним такмичењима, међу којима су: Налет талената (Словачка), Јарослав Коцијан (Чешка), Родолфо Липизер (Италија), Петар Коњовић (бивша Југославија), Jeunesses musicales, Виолина у Дрездену (Немачка), Валсезија Музика (Италија)… Добитник је Арт Линк-ове награде Најперспективнији млади уметник 2006. године. Исте године је уз подршку Аудија снимио и свој први ЦД.

 

Станко Мадић свира на виолини Карла Карлетија из 1908. године, уз подршку Комерцбанк из Нирнберга, као и на савременој виолини коју је ексклузивно за њега направио Сава Гиршенко, перспективни градитељ виолина из Минхена, на чијим инструментима свирају истакнути концертмајстори и солисти у Немачкој и широм света.