Languages

Софи Клусман

Са топлим гласом, широког опсега и тамне боје, и са репертоаром који се протеже од барока до савременог доба, немачки сопран Софи Клусман је веома тражена као концертна певачица, реситалиста и оперска уметница. Последњих сезона њени ангажмани обухватали су светску турнеју са Мартином Хеселбуком и оркестром Wиенер Академие, као и извођења и снимања савремене музике са Шарун ансамблом, пијанистом Оливером Триндлом и бројним другим сарадницима. Током своје каријере сарађивала је са диригентима као што су Марек Јановски, Инго Мецмахер, Хелмут Рилинг, Михаел Гилен, Михаел Зандерлинг, Карл Хајнц Стефенс, а у области историјски информисаног извођаштва, са Маркусом Кридом, Вацлавом Луксом и Атилијом Кремонезијем. Уметнички пут ју је водио у дворане Берлинске фихармоније, бечки Музикферајн, циришки Тонхале, Музикхебау у Амсетрдаму, Театар Шатле у Паризу, као и концертну дворану Великог националног театра у Пекингу.

 

Софи Клусман је радила под менторством Томаса Квастхофа, Дуње Вејзовић, Маргарет Хониг и Клеси Кели Мог. Од 2009. до 2011. године била је члан Опере у Халеу, где је остварила велики број улога сопранског фаха, а у Халеу и Комичној опери у Берлину премијерно је наступила у две опере Кристијана Јоста. На Ускршњем фестивалу у Баден Бадену 2013. године заменила је Ану Нетребко у улози Дона Ане, док је 2016. дебитовала као Микаела (Кармен) у Вухану (Кина).

Имала је и дугу међународну сарадњу са америчким глумцем Џоном Малковичем у позоришним комадима Казановине варијације и Паклена комедија. Софи Клусман је ангажовани извођач песама Карла Вајгла које издаје кућа Capriccio.