Languages

Сергеј Бабајан

Сергеј Бабајан је рођен у Јерменији, у музичкој породици. Музичко образовање је почео у класи Георгија Сарађева, а наставио на Московском конзерваторијуму, у класи Михаила Плетњова, Вере Горностајеве и Љева Наумова. Након свог првог путовања ван СССР 1989. године, освојио је неколико узастопних првих награда на више међународних такмичења, попут Међународног такмичења пијаниста Робер Казадезис (данас Међународно такмичење пијаниста у Кливленду), Такмичења пијаниста у Хамамацуу и Међународног такмичења пијаниста у Шкотској.

 

Бабајан је сарађивао са диригентима као што су Јури Темирканов, Неме Јарви, Ханс Граф, Дејвид Робертсон, Туган Сокијев и многи други. Бабајан је са великим успехом много пута наступао са Валеријем Гергијевим, између осталог на међународном фестивалу Stars of the White Nights, на Московском Ускршњем фестивалу, у Барбикан центру са Лондонским симфонијским оркестром којим је дириговао Гергијев, у санктпетербуршком Позоришту Марински, Великој сали Московског конзерваторијума, у Позоришту Шанзелизе у Паризу, на Салцбуршком фестивалу и Фестивалу Ротердамска филхармонија-Гергијев где је Бабајан био резиденцијални уметник.
Бабајан наступа са најпознатијим светским оркестрима, попут Лондонског симфонијског оркестра, Кливлендског оркестра, Оркестра Марински, Варшавске филхармоније, Шкотског симфонијског оркестра Би-Би-Сија, Националног оркестра из Лила, Симфонијског оркестра из Детроита, Симфонијског оркестра из Балтимора и Симфонијског оркестра Новог света (Мајами).

 

Захваљујући ангажманима и турнејама, Бабајан је имао прилику да наступа у престижним међународним концертним дворанама, међу којима су Сала Гаво у Паризу, Вигмор Хол у Лондону, Карнеги Хол у Њујорку, Варшавска филхармонија, Северанс Хол у Кливленду, Позориште Марински у Санкт Петербургу, Херкулес сала у Минхену, Лидерхале у Штутгарту, Мајстерзингерхале у Нирнбергу, Концертхаус у Берлину, Брамс сала у Карлсруеу, Бетовенхале у Бону, Филхармонија у Есену, Дворана Рудолфинум-Дворжак у Прагу и Викторија Хол у Женеви. Његове наступе су преносиле станице WQXR, WCLV, Радио Француска, Пољска радиотелевизија, Би-Би-Си ТВ, Сателитки програм Јапанске радиотелевизије и Medici TV.

 

Најважнији ангажмани у сезони 2016/2017. били су реситали у Канади и САД-у; дуо реситали са Данилом Трифоновим у Њу Џерзију и Сарасоти на Флориди; камерни наступи у Лос Анђелесу и Форт Ворту; као и поновно учешће на фестивалу Вербије где је свирао реситал у августу 2017. године.

Бабајанов снимак Концерта за клавир бр. 5 Прокофјева са оркестром Позоришта Марински под управом Валерија Гергијева објављен је 2016. године, за кућу Марински, и одлично је оцењен од стране критичара.

 

У сезони 2015/2016. наступио је са Ротердамском филхармонијом и диригентом Валеријем Гергијевим, као и са Камератом из Израела у Тел Авиву, затим у оквиру Пројекта Марта Аргерич у Лугану; на фестивалима у Единбургу и Бад Кисингену. Остварио је реситале и концерне наступе са Данилом Трифоновим у Позоришту Марински у Санкт Петербургу, лондонском Вигмор Холу, затим Лос Анђелесу, Атланти и другим градовима САД-а.