Languages

Роберт Лакатош

„Идеални солиста раскошног, самоувереног тона, који у сваком тренутку настоји да задиви публику виртуозитетом“ (П. Конорс, Bachtrack), виолиниста Роберт Лакатош, добитник је Прве награде на престижном Интернационалном виолинском такмичењу у Памплони, Шпанија 2015. године. Овај млади уметник пре тога освојио је Прву награду на такмичењу Мери Смарт у Њујорку 2013, те престижне награде на такмичењима Андреа Постакини у Италији и Музичке омладине у Румунији. Ови успеси отворили су врата његовој интернационалној каријери на реномираним музичким сценама света.

Роберт Лакатош наступао је са симфонијским оркестрима Наваре, Малаге, Мадрида, Гетингена,  Кракова, Монтереја, Цириха, Истанбула, Љубљане, као и са Београдском филхармонијом. 

Сарађивао је са еминентим диригентима данашњице као што су Габријел Фелц, Урош Лајовиц, Џејмс Џад, Мануел Хернандес Силва, Фабио Мекети, Николас Милтон, Лиор Шамбадал, Антони Вит, Филип Гринберг и многи други.

Роберт Лакатош рођен је у Новом Саду 1991. године. Одрастао је у музичкој породици, где му је ментор био отац, Имре Лакатош. Касније је дипломирао у класи проф. Дејана Михаиловића на Академијии уметности у Новом Саду. Студије наставља на Универзитету уметности у Цириху, а истовремено се усавршава код врхунских уметника као што су  А. Росенд, Ј. Рахлин, Р. Симовић и Р. Кoлман. Ова искуства обезбедила су му трајни уметнички квалитет који развија бавећи се истовремено концертним и педагошким активностима. 

Роберт Лакатош тренутно ради као професор виолине на Академији уметности у Новом Саду. Од 2018. године је уметнички вођа Камерног гудачког ансамбла Роберта Лакатоша сачињеног од уметникових студената, који за циљ има промоцију младих виолинских виртуоза. 

Добитник је награде Искра културе 2017, признања Завода за културу Војводине које се додељује за савремено стваралаштво младом уметнику до 35 година.

Роберт свира виолину Светозара Богданоског са гудалом које је израдио Владимир РадосавЉевић.

 

 „Имао сам велико задовољство да сарађујем са Робертом Лакатошем током периода док је био мој студент на Циришком универзитету уметности у Швајцарској. Роберт Лакатош често приказује беспрекорну технику и веома емотивну и дирљиву музикалност. Сматрам Роберта Лакатоша једним од најперспективнијих виолиниста своје генерације.“ Рудолф Кoлман

 

„Роберт Лакатош је изузетни виолиниста чији су техника и темперамент гаранција незаборавног музицирања.“ Арон Росанд

 „Он је један од најперспективнијих младих уметника своје генерације и његов начин музицирања је у стилу старе традиције свирања виолине.“ Јулијан Рахлин