Languages

Харијет Kрејх

Млада холандска уметница Харијет Kрејх једна је од најузбудљивијих и најперспективнијих виолончелисткиња данашњице.

 

Харијет Kрејх свирала је у најважнијим музичким центрима у Европи, Северној Америци и Азији. Наступала је са многим оркестрима као што су Бостонски симфонијски оркестар, Ротердамска филхармонија, Бечки симфонијски оркестар, Немачки симфонијски оркестар из Берлина, Минхенска филхармонија, Бамбершки симфонијски оркестар, Лондонска филхармонија, оркестар Академије St. Martin in the Fields, Филхармонијски оркестар Радио Француске, Симфонијски оркестар Јомиури Нипон, Симфонијета из Хонг Конга и Симфонијски оркестар из Сиднеја. Такође је редован гост на међународним фестивалима као што су Пролећни фестивал у Хајделбергу, Фестивал у Графенегу и Шубертијада у Хоенемсу. Као резиденцијални добитник награде на Музичком фестивалу у Мекленбург-Форпомерну, Харијет Kрејх оставила је печат на летњој фестивалској сцени 2019. године са око 20 концерата.

 

Као велики љубитељ камерне музике, придружила се квартету Артемис у пролеће 2019. године. На турнеји ансамбл редовно свира у најзначајнијим концертним дворанама у свету. Харијет Kрејх  такође одржава блиску сарадњу са пијанистом Магдом Амаром и у трију са сестрама Баибом и Лаумом Скриде.

 

Од априла 2018. године Харијет Kрејх има ексклузивни уговор за снимање за музичку продукцију Дојче Грамофон. Као први резултат ове сарадње је диск са делима Вивалдија снимљен са Симфонијетом из Амстердама и вођом овог ансамбла Кандидом Томпсон, који је објављен у септембру 2019. Њену дискографију такође чини шест дискова, све у издању Капричија, са музиком Кабалевског, Хајдна, Брамса, Рахмањинова, као и неколико француских композитора.

 

Харијет Kрејх је победница на бројним такмичењима. Тако је 2015/2016 изабрана за Звезду у успону Европске организације за концертне дворане (ECHO).  Такође се 2017. и 2018. посветила уметничкој режији Међународног фестивала камерне музике у Утрехту. Њен годишњи летњи фестивал Харијет и пријатељи (Harriet&Friends) у Бург Фајстрицу (Аустрија) 2021. бележи своју десету годишњицу.

 

Наступа на виолончелу Доменика Монтањане (Венеција, 1723) чији је пуж израдио Страдивари. Овај редак инструмент позајмила јој је Фондација Прокоп.