Languages

Џениба Кане-Мејсон

Пијанисткиња Џениба Кане-Мејсон увелико очарава публику својом зрелошћу које показује у интерпретацији и надасве упечатљивом извођењу […] (Фрејзер). Трећа у породици Кане-Мејсон која се етаблирала као солисткиња, Џениба је недавно остварила свој деби на Би-Би-Си Промс са оркестром Чинеке!, извевши Концерт за клавир Флоренс Прајс, након чега је добила позитивне оцене јавности као уметник који поседује изузетан увид у музику, техничку оштроумност и атрактивни извођачки идентитет (Music OMH).

 

Џениба је била финалисткиња на Би-Би-Си-јевом такмичењу младих музичара 2018 у категорији клавира, а добитница је награде Мур ду Сон на Међународном такмичењу пијаниста у Лањи-Сур-Марн, у Француској 2014. године, као и победница такмичења Младих музичара у Нотингему 2013. године. Такође је освојила и Ирис Дајер награду за клавир на Краљевској академији музике, Јуниорска aкадемија, где је студирала код Петси Тох.

 

Недавни и предстојећи наступи укључују дебије са оркестром Филхармонија из Лондона, Оркестром младих Краљевске филхармоније из Ливерпула, Филхармонијом Би-Би-Си-ја и оркестром Sinfonia Viva на Новогодишњем Гала концерту. У новембру 2022. године наступала је на великој турнеји са оркестром Чинеке! широм Европе изводећи Концерт за клавир Флоренс Прајс, а снимила је и са Симфонијским оркестром Бечког радија. Као уметница која гаји посебну наклоност ка реситалима, Џениба је наступала као солиста у чувеним концертним дворанама као што су циришки Тонхале, лондонски Вигмор Хол, Академија St. Martin in the Fields, између осталих, као и на фестивалима као што су Лензбургиаде, Рајнгау, у Челтнаму, Брадфилду и Ламберхурсту. У 2022. години, Џениба је имала и турнеје по Аустралији, САД-у, Антигви и Барбуди са Кане-Мејсоновима.

 

Џениба је проглашена једном од звезда у успону Класик ФМ-а и појавила се у радијском серијалу Џулијана Лојда Вебера 2021. године. Такође је била гост на неколико телевизијских и радијских програма, укључујући Радио 3, Ин Тјун, БАФТА, Краљевски варијететски наступ, документарац за Би-Би-Си 4, Млади, надарени и класични, као и документарац за Би-Би-Си 1 – Замисли, у епизоди Ова кућа је пуна музике. Снимила је албум Карневал за издавачку кућу Дека Класикс.

 

Џениба је добитница стипендије Викторија Роби на Краљевском музичком колеџу, где студира клавир са Ванесом Латарш. За своја достигнућа посебно се захваљује лејди Роби, Фондацији Нотингем Сороптимист и Фондацији за образовање у Нотингему.