Languages

Арабела Штајнбахер

Прослављена широм света као једна од водећих солисткиња данашњице, Арабела Штајнбахер је позната по свом изузетно разноврсном репертоару, који обухвата врхунска дела класицизма и романтизма, поред модернистичких концерата Бартока, Берга, Бритна, Глазунова, Губајдулине, Хартмана, Хиндемита, Хачатурјана, Мијоа, Прокофјева, Шниткеа, Шостаковича и Шимановског.

 

Сезона 2020/2021 почиње наступом са Тонкинстлер оркестром на Графенег фестивалу. Најважнији наступи сезоне укључују поновно извођење са Симфонијским оркестром токијског радија, Бечким симфонијским оркестром, Белгијским националним оркестром, Филхармонијским оркестром из Стразбура, као и Дрезденском филхармонијом. Даље наставља турнеју по Немачкој са оркестром Аурора. У Немачкој такође наступа са Гирцених оркестром из Келна и Баварским камерним оркестром Рундфунк. Са овим оркестром изводи репертоар са свог надалеко хваљеног последњег албума, објављеног у јуну 2020. године, на којем се налазе Четири годишња доба Вивалдија и Пјацоле. Такође има реситале у Паризу, Хамбургу, Шлос Елмау, као и широм Шпаније и Јапана. Други оркестри са којима Арабела Штајнбахер редовно сарађује укључују Њујоршку филхармонију, Бостонски симфонијски оркестар, Чикашки симфонијски оркестар, Гевандхаус оркестар из Лајпцига, Симфонијски оркестар севернонемачког радија Елбхармони и Симфонијски оркестар баварског радија. Наступала је са великим успехом и са Лондонским симфонијским оркестром и Филхармонија оркестром, као и Француским националним оркестром, Симфонијским оркестром бечког радија и Сеулским филхармонијским оркестром.

 

Арабела сарађује са диригентима као што су Херберт Бломстед, Кристоф фон Дохнањи, Кристоф Ешенбах, Лоренс Фостер, Валери Гергијев, Јакуб Хруша, Марек Јановски, Владимир Јуровски, Фабио Луизи, Зубин Мехта, Андрис Нелсонс, Јаник Незет-Сеген и Кирил Петренко.

 

Дискографија Арабеле Штајнбахер са деветнаест издања импресивни је показатељ њеног разноликог репертоара. Снима искључиво за Пентатон. Њен најновији снимак садржи Четири годишња доба Астора Пјацоле и Антонија Вивалдија, а њено извођење снимано је уз Минхенски камерни оркестар. Објављен је у лето 2020. године и побрао је најбоље критике: Гардијанова рецензија са 5 звездица завршава се једноставно са – какав музичар. Њено извођење Виолинских концерата Бритна и Хиндемита са Владимиром Јуровским и Симфонијским оркестром берлинског радија добило је високо признање критике, а Грамофон Магазин коментарише да је њено партнерство са Јуровским као из раја.

 

Рођена у музичкој породици, Штајнбахер почиње да свира виолину од своје треће године, а од осме године учи код Ане Чумаченко на Универзитету за музику и позориште у Минхену. Музичку инспирацију и узор проналази у израелском виолинисти Иврију Гитлису.

 

Штајнбахер тренутно свира на Боотх Страдиваријусу из 1716. године, инструменту који јој је великодушно позајмила музичка фондација Нипон.