Languages

Анти Сирала

Добитник прве награде на три међународна такмичења, укључујуćи престижни Leeds International Piano Competition (2003), фински пијаниста Анти Сирала један је од најбољих пијаниста своје генерације. Поред изузетног деби наступа у коме је свирао Клавирски концерт бр. 1 Чајковског са симфонијским оркестром из Сан Франциска, којим је дириговао Осмо Ванска, наступао је и у САД-у са симфонијским оркестрима из Детроита, Индијанаполиса, Џексонвила, Ноксвила и Њу Џерсија, као и филхармонијом из Луизијане и у оквиру фестивала Mostly Mozart у Линколн центру. Током сезоне 2015/16. премијерно је извео Клавирски концерт бр. 1 Фредерика Шопена са оркестром из Сарасоте.

 

Широм света, Анти Сирала је наступао са симфонијским оркестрима из Бамберга, ББЦ/Лондон, града Бирмингема, Будимпештанским фестивалским оркестром, Немачком државном филхармонијом, Радијским оркестром из Финске, Радијским оркестром из Франкфурта, Немачким симфонијским оркестром из Берлина, Филхармонијом из Ливерпула, оркестром НДР/Хановер, Новом филхармонијом Јапана, Симфонијским оркестром НХК из Токија, Филхармонијом из Хага, Краљевским шкотским националним оркестром, Симфонијским оркестром из Санкт Петерсбурга, Симфонијским оркестром из Сингапура, Шведским радио оркестром, оркестром СВР из Фрајбурга и Баден-Бадена, Симфонијским оркестром из Беча, оркестром ВДР из Келна, оркестром Тонхале из Цириха и оркестрима из Мелбурна и Квинсленда. Током 2016/2017. сезоне, дебитовао је са филхармонијским оркестром Минас Гераис из Бразила,  у изведби клавирског концерта бр. 2 Феликса Менделсона. Диригенти са којима је сарађивао су: Паво Берглунд, Херберт Бломстед, Семјон Бичков, Стефан Денев, Тјери Фишер, Мико Франк, Мајкл Гилен, Мигел Харт-Бедоја, Пјетари Инкинен, Кристијан Јарви, Неме Јарви, Фабио Луизи, Сузана Малки, Сакари Орамо, Франсоа-Ксавијер Рот, Еса-Пека Салонен, Јука-Пека Сарасте, Лан Шуи, Осмо Ванска, Марио Венцаго, Хју Волф и Ксијан Жанг.

 

Анти Сирала, који је иначе пасионирани реситалиста, један је од четворице пијаниста који су изабрани да изведу серијал клавирских реситала са Берлинском филхармонијом (остали су Пиер-Лорен Ајмар, Ланг-Ланг и Мартин Хелмхен). Такође је наступао са филхармонијом из Келна, амстердамским Концертгебау оркестром, на фестивалу у Луцерну, на Шуманфесту у Диселдорфу, у Тонхалеу у Цириху, лондонском Вигмор Холу и у свим главним концертним дворнама у Бриселу, Милану, Детроиту и Њујорку. Његов деби снимак транскрипција Шуберта за Накос (2003) и каснији снимак дела Брамса за Ондине добили су награду Избор уредника часописа Грамофон. За ЦД са Брамсовим делима часопис Пиано Неwс дао му је своју највишу оцену за интерпретацију. Затим је снимио ЦД са познијим Бетовеновим сонатама за продукцијску кућу АВИЕ и Бетовенов троструки концерт за компанију СОНИ.

У 2004. години, на деби наступу у Бриселу показао је своју спонтаност и флексибилност: замољен да ускочи уместо диригента, са свог места за клавиром, дириговао је оркестром у извођењу Бетовеновог концерта бр. 3 за клавир. Након паузе, одушевио је публику сјајном интерпретацијом Дијабели вариација Лудвига ван Бетовена уместо програмом предвиђене Брамсове Треће симфоније.

 

Недуго затим, поново је ангажован за концерте са Националним оркестром и за реситал у Палати лепих уметности. Пијанисте које је, због непредвиђених околности, успешно заменио били су: Емануел Екс, Јефим Бронфман, Елен Гримо и Иво Погорелић.

 

Иако Бетовенове и Брамсове композиције заузимају централно место у репертоару Антија Сирала, његово схватање укупног стилског спектра је подједнако импресивно. Нарочито је посвеćен новој музици. Премијерно је извео дела Валтера Гиселера, Кулдара Синка, Улијаса Пулкиса и Калевија Аха. Прва соло клавирска композиција Каје Сарјиахо, Балладен, део је тренутног програма рецитала Антија Сирала.

 

Као активан камерни музичар, Анти Сирала често сарађује са Јаном Фоглером, ансамблом Морицбург, Каролином Видман, Кристијаном Полтером и Лоренцом Пауером. Од 2013. године, ради као професор клавира на Високој школи за музику и позориште у Минхену.