Languages

Андреј Гугнин

Концертни пијаниста, рођени Московљанин Андреј Гугнин, брзо стиче међународну славу као страствено  виртуозни извођач са изузетно разноликом и окретном техником, која је често у служби инспирисаној музичкој машти (Грамофон). Године 2020, Гугнин је освојио награду Би-Би-Си-јевог музичког магазина за инструментално извођење за његов снимак Шостакович: 24 прелудијума – сонате за клавир 1 и 2 (Хиперион). Након победе на престижном међународном пијанистичком такмичењу у Сиднеју 2016. године, Гугнин је све више напредовао на концертима и снимцима на којима демонстрира своју страственост у интерпретацији.

 

Поред победе у Сиднеју, Гугнин је на овом чувеном такмичењу освајао и награде за најбоље извођење концертантног дела, најбоље извођење концертантног дела 19/20 века, најбољу сонату за виолину и клавир и најбољи прелиминарни наступ за свој реситал у првом кругу. Такође је освојио и златну медаљу и награду публике на Међународном пијанистичком такмичењу Ђина Бакауер 2014. године и другу награду на Међународном пијанистичком такмичењу Бетовен 2013. године у Бечу.

 

Све траженији као концертни солиста, Гугнин је позиван да наступа као гостујући извођач са познатим оркестрима широм света, као што су Лондонска филхармонија, Симфонијски оркестар Марински, Државни академски симфонијски оркестар Русије, Холандски симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар Јуте, Западноаустралијски симфонијски оркестар и Сиднејски симфонијски оркестар, а наступао је под угледним диригентским палицама маестра Валерија Гергијева, Јапа Ван Зведена, Рајнберта де Леуа, Данијела Рајскина, Станислава Кочановског и Ашера Фиша. Такође је сарађивао са више камерних оркестара, са ансамблом Аско Шенберг, Женевским камерним оркестром, Камератом из Јерусалима и Салцбурга, а и у неколико наврата као дуо са виолинисткињом Тасмин Литл.

 

Гугнин је снимио и објавио разноврсни репертоар, од соло клавира до симфонијских дела. Његово издање Листових Трансценденталних етида (Клавирски класици, 2018) посебно је похваљено, а Гугнин је истакнут као момак на кога треба обратити пажњу (Грамофон). Остали значајни снимци укључују његов дуо програм са виолинисткињом Јоаном Кристином Гоичеом (Атол Рекордс, 2019), избор соло свита за клавир под насловом Слике (Стенвеј & Санс, 2016) и колекцију клавирских дуа са Вадимом Холоденком (Делос Интернешнал, 2010). Андреј је такође интензивно снимао за ТВ и радио у Русији, Холандији, Хрватској, Аустрији, Аустралији, Швајцарској и САД.

 

Поред ових снимака, Гугнинови Шостаковичеви концерти (Делос Интернешнал, 2007) укључени су у музичку подлогу Оскаром награђеног филма Стивена Спилберга Мост шпијуна.

 

Гугнинова велика листа концертних дворана где је наступао укључује и бечки Музикферајн, Викторија хол у Женеви, Карнеги хол у Њујорку, Абраванел хол у Солт Лејк Ситију, Сиднејску оперу, Велику салу Московског државног конзерваторијума, Концертну дворану Чајковски у Москви, Концертну салу Маријински, Лувр у Паризу, токијски Метрополитен Арт Спејс и Асахи Хамарикју хол. Гугнин је такође учествовао на бројним међународним фестивалима, укључујући Вербије, Рурски клавирски фестивал, Међународни фестивал Маријински, Дубровачке летње игре, Охридске летње игре и Шопен међународни фестивал у Душњикију.

 

У 2020. години, у мери у којој је то дозволила пандемија ковида, Гугнин је наступао са бројним солистичким реситалима у престижним салама у Русији, и изводио нови концерт Алексеја Шора у Јерменији. Гугнин се придружио Тасмин Литл на њеном опроштајном концерту у Саутбенк центру као један од четворо њених омиљених пијаниста са којима је сарађивала. Концерт је емитован уживо на Би-Би-Си Радију 3, за који је Андреј похваљен због свог емпатичног, очаравајућег свирања (Бахтрек). Наставио је сарадњу са кућом Хиперион, снимивши свој следећи солистички ЦД, који је објављен у јесен 2021.

 

Гугнин је своје прве часове клавира добио од Наталије Смирнове, која га је припремила за даље усавршавање код Олге Мечетине, Валерија Кастелског, Лева Наумова, Станислава Јуденича, Вилијама Набореа и Вере Горностајеве.