Languages

Ана Федорова

Прелеп звук Ане Федорове и природна слобода у музицирању уз потпуну техничку сигурност чине њено извођење Шопена једним од најбољих, какво јако дуго нисам чуо – Менахем Преслер, септембар 2022.

 

Још од раног узраста, украјинска пијанисткиња Ана Федорова је показивала урођену музичку зрелост и невероватне техничке способности. Њен снимак извођења Рахмањиновљевог Другог клавирског концерта има преко 37 милиона прегледа на Јутјубу и високо је хваљен од стране критичара и светски познатих музичара. Редовно наступа у најпрестижнијим концертним дворанама широм света као што су Концертгебау у Амстердаму, Карнеги хол и Линколн центар у Њујорку, Палата лепих уметности у Мексико Ситију, Тонхале у Цириху, Театар Јелисејских поља у Паризу, Бунка Каикан у Токију и Барбикан центар и Ројал Алберт Хол у Лондону.

 

Као солисткиња, Ана Федорова је наступала са многим величанственим оркестрима као што су Филхармонија oркестар, Оркестар фестивала Вербије, Краљевска филхармонија, Токијски симфонијски оркестар, Јомиури оркестар, Украјински Фридом Оркестар, Симфонијски оркестри у Јути и Даласу, Филхармонијски оркестар Хонг Конга и Холандска филхармонија. Од миља названа кућном пијанисткињом (Телеграф) Концертгебауа, Ана Федорова је одржала преко 45 концерата у овој престижној концертној дворани у Амстердаму, често уживо преношених. Редовни је гост водећих музичких фестивала као што су фестивал у Вербијеу и Мењухин фестивал у Швајцарској, Стифт музички фестивал у Холандији, Фестивал де Синтра у Португалу и Равинија фестивал у Сједињеним Америчким Државама. У јулу 2022., Ана је наступила са Оркестром фестивала Вербије под диригентском палицом Ђанандреје Нозеде на отварању фестивала. Недељу дана касније, одржала је свој деби на међународном клавирском фестивалу Ла Рок д’Антерон са соло реситалом, уз велику похвалу како локалне, тако и међународне штампе.

 

6. марта 2022. је међу првима иницирала добротворни концерт како би прикупила новац за жртве рата у Украјини, заједно са својим пријатељима музичарима, Интерартистс Амстердам и Концертгебауом. Након што је те прве вечери прикупила преко 100.000 евра, наставила је да наступа на добротворним концертима за Украјину. Током лета 2022. наступала је као соло пијанисткиња са Украјинским Фридом Оркестром, под диригентском палицом Кери-Лин Вилсон у Театру Вилки – Пољској државној опери, Ројал Алберт Холу у Лондону (пренос концерта са Би-Би-Си Промс), у Минхену, Шорежи д’Оранж, у Концертхаусу у Берлину, на Единбуршком фестивалу, Летњем фестивалу у Снејп Малтингсу, у амстердамском Концертгебауу, хамбуршкој Елбфилхармони, Линколн центру у Њујорку (два пута) и Кенеди центру у Вашингтону. Њујорк тајмс је приметио да се пијанисткиња Ана Федорова открива као осећајна, поетска солисткиња у Шопеновом Другом клавирском концерту, права подршка пољском пројекту Фридом Оркестра.

 

Године 2018., Ана Федорова потписује уговор са издавачком кућом Ченл Класикс Рекордс. До почетка 2023. године, објавила је три соло клавирска албума, четири камерна албума и све Клавирске концерте Рахмањинова са Симфонијским оркестром Сен Галена под диригентском палицом Модестаса Питренаса. Би-Би-Си-јев музички магазин оценио је са пет звездица њен први албум са Рахмањиновљевим Клавирским концертом бр. 1, Прелидима и Рапсодијом на тему Паганинија. Такође јој је доделио пет звездица за извођење Рахмањиновљевих Клавирских концерата бр. 2 и 4, истичући да су јасно размишљање и осећај који стоје иза ових интерпретација Рахмањиновљевих концерата право освежење: то је све само не још један ‘Рах 2’. Класик ФМ га је прогласио Албумом викенда, добио је десет звездица од Луистер Магазина, и постао је Албум недеље на Скала радију након што је изашао у октобру 2022. Ана Федорова, Симфонијски оркестар Сен Галена и Модестас Питренас су потом снимили Рахмањиновљев Клавирски концерт бр. 3 у новембру 2022., којим употпуњују циклус Рахмањиновљевих Клавирских концерата у мају 2023. године, на 150. рођендан композитора.

 

Истакнути догађаји у 2023. укључују извођење Рахмањиновљевих Клавирских концерата бр. 2, 3 и 4 са различитим оркестрима као што су Симфонијски оркестар радија Би-Би-Си под диригентском палицом Кирила Карабитса у Барбикану, АДДА Симфоника, Малезијска филхармонија и Филхармонијски оркестар Нови Јапан. Ана Федорова ће такође наступити на фестивалима широм света. Међу значајним наступима налази се и реситал на Ла Фол Журне у Нанту и извођења Григовог Клавирског концерта на Оксфордском клавирском фестивалу и Музичком фестивалу у Батумију у Грузији.

 

Ана Федорова је дипломирала у Лисенко Музичкој школи у Кијеву у класи Бориса Федорова и на Клавирској академији у Имоли, у Италији, са Леонидом Маргаријусом. Мастер студије и уметнички програм завршила је на Краљевском музичком колеџу у Лондону, под менторством Норме Фишер. Ментори су јој били и Алфред Брендел, Менахем Преслер, Стивен Исерслис и Сер Андрас Шиф.

 

2022. године, Ана Федорова и контрабасиста Николас Сантанжело Шварц основали су Музичку академију Давидсбиндлер у Хагу. Пре него што су врата Академије званично отворена у септембру 2022., Фондација Давидсбиндлер већ је почела са програмом висококвалитетне музичке едукације за украјинске избеглице које су побегле у Холандију. Са тим програмом настављају и током 2023. и пружају пуну стипендију младим талентованим пијанистима и гудачима који долазе из породица са ниским примањима, међу којима је 12 младих украјинских пијаниста.