13/06/18

Свечано затварање концертне сезоне Београдске филхармоније, 15. јуна на Коларцу (20ч), обележиће легендарна дела: музика из “Ратова звезда” и “2001: Одисеје у свемиру”, коју ће оркестар свирати, нешто касније, на великом концерту на отвореном. Између ове две музичке громаде, под управом диригента Џона Акселрода, наступа Давид Гарије – чудо од музичара на два инструмента.

Бројни љубитељи “Ратова звезда” имаће прилику да чују једну од најпознатијих филмских музика икада. Композитор Џон Вилијамс музички је портретисао одважног авантуристу Лука Скајвокера и нежну принцезу Леју, а цело дело представља омаж бројним композиторима, између осталих и Рихарду Штраусу. За формирање визије Џона Лукаса о “Ратовима звезда” била је веома значајна “2001: Одисеје у свемиру” Стенлија Кјубрика, чије је једно од главних обележја Штраусова композиција „Тако је говорио Заратустра“. Ово чувено дело ће имати прилику да чује више десетина хиљада људи на бесплатном концерту на отвореном који ће Београдска филхармонија одржати 24. јуна, у новобеоградском блоку 13, код Ушћа.

Између два ремек-дела, Филхармонија представља музичку атракцију – Давида Гаријеа и његово ретко умеће. Солиста ће најпре показати виртуозност на хорни у Веберовом кончертину, а потом и на труби у концерту Томазија.

Сензационалан крај успешне сезоне Београдске филхармоније, може да чује и публика која није редовни посетилац, јер је обезбеђено 100 улазница за стајање. Оне се могу купити на благајни Коларца, сат времена уочи концерта, односно од 19 часова.