07/10/20

Најпопуларније опере за дувачки ансамбл и контрабас

На новом концерту камерне музике, у два термина – четвртак и петак 8 и 9. октобра од 20 часова у Сали Београдске филхармоније, слушаће се најпопуларније опере у новом руху. Скраћене и адаптиране верзије “Севиљског берберина” Росинија и “Кармен” Бизеа, извешће дувачки ансамбл и контрабас.

Као што су некада у прошлости аранжмани опера за мале дувачке ансамбле били веома популарни на европским концертним подијумима, тако ће и у Сали Београдске филхармоније музичари приредити својеврсну салонску забаву за публику.

„Ова традиција живи још од Моцартовог времена, дувачки ансамбли су били веома у тренду и свирали по забавама када није било могуће да се слуша цео оркестар. Веома слично актуелној ситуацији. Аранжмани које свирамо су изузетно атрактивни, у њима уживамо ми који смо на сцени, а сигурни смо да ће и публика. Сваки инструмент има неку своју оперску улогу, сви су подједнако заступљени, а посебан шмек нам даје топлина контрабаса“, каже кларинетиста Огњен Поповић.

Публика ће слушати „Севиљског берберина“ у аранжману Венцла Седлака, а „Кармен“ је урадио Андреас Таркман. Наступиће музичари Стана Крстајић, флаута; Огњен Поповић, Михаило Саморан, кларинети; Бојан Пешић, Петар Вуцелић, обое; Ненад Јанковић, Александар Поповић, фаготи; Јован Савић, Лука Калезић, трубе; Срђан Ђорђевић, контрабас.