20/02/23

Најексклузивнији догађај сезоне, чувена опера Тоска у продукцији и извођењу Београдске филхармоније заједно са шефом-диригентом Габријелом Фелцом, заказана је за петак, 24. фебруара на Коларцу од 19 часова. Улазнице за овај несвакидашњи догађај и филхармонијски искорак у оперски жанр, комплетно су распродате.

Уз грандиозни подухват који прави заједно са шефом-диригентом Габријелом Фелцом и редитељем Александром Николићем, Београдска филхармонија најављује посебни сценски спектал и претварање Велике сале Коларчеве задужбине у екстравагантну оперску сцену. Публика ће имати прилике да чује сјајну међународну поделу – сопрана Елизабет Тајге у улози Тоске, тенора Едуарда Аладрена као Марија Каварадосија и баритона Мандлу Мндебела у улози барона Скарпије, уместо раније најављеног Жељка Лучића. Драг филхармонијски пријатељ са којим је често оркестар наступао, недавно је морао да откаже своје учешће у овом извођењу:

“Свет оперске музике је данас веома комплексан и турбулентан са пуно преклапајућих ангажмана у постковид свету који се тек опоравља од пандемијских потреса. Зато сам, на моју огромну жалост овог фебруара спречен да уживам у раду са филхармонијским оркестром и извођењу пред омиљеном публиком. Међутим сигуран сам да ће београдска Тоска бити фантастична и једва чекам наредну прилику да се сретнем са Београдском филхармонијом и нашом заједничком публиком“, изјавио је Жељко Лучић, а у улози суровог барона Скарпије, Филхармонија представља награђиваног баритона Мандлу Мндебелеа, члана ансамбла Театра Дортмунд.

Рим, са својим историјским локалитетима, место је дешавања Пучинијеве опере Тоска. Љубав, пожуда, убиство и политичка интрига су елементи ове драме која почиње и завршава се у року од 24 сата. У центру пажње је темпераментна оперска певачица Флорија Тоска. Иако је радња на први поглед сконцентрисана на њену љубавну причу са сликаром Маријом Каварадосијем, паралелни, политички заплет заправо представљају историјски догађаји из доба Наполеонове окупације који говоре о борби италијанског народа за слободу. У музичко-сценском извођење опере које укључује и најпознатије арије као што су “Vissi d’arte” и “E lucevan le stele”, под вођством Габријела Фелца, учествују и два хора – мешовити хор РТС-а и Колибри.