03/12/19

Данијел Рајскин, стални гостујући диригент Београдске филхармоније, поново предводи оркестар у петак, 6. децембра (Коларац, 20ч). Поред разноврсног репертоара, Рајскин ће заједно са оркестром на посебан начин одати почаст недавно преминулом диригенту Марису Јансонсу.

„Био је један од највољенијих и поштованијих диригената, великодушна особа која је ширила љубав према музици. Јансонс је представник одлазеће ере највећих диригената, веома сам привилегован што сам се усавршавао код овог уметника који је постао мој највећи узор“, каже Данијел Рајскин и додаје:

„Зато ћемо, њему у част, на почетку другог дела нашег концерта одсвирати део из Елгарових „Енигма варијација“. Неписано је правило међу музичарима, нека врста универзалне шифре, да уз варијацију ’Нимрод’ одају почаст колегама који одлазе“.


Други концерт из филхармонијског циклуса #братбетовен наставља да истражује везу Бетовена и домаћих композитора. Бетафаза, српске композиторке са немачком адресом, Јелене Дабић, представља атрактивну комбинацију Финала Бетовенове Девете симфоније и ритмова Балкана. Спој различитих епоха и географских простора наставља се извођењем два концертантна дела, Марчела и Канчелија, једног од најталентованијих обоиста света – солисте Баварске државне опере у Минхену, Георгија Гванцеладзеа. Концерт ће заокружити Симфонија бр. 5 Александра Глазунова, чија је тема финала српска народна песма.

Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.