12/04/24

Београдска филхармонија изводи прву и последњу симфонију Шостаковича, под диригентском палицом Валентина Урјупина, у петак 12. априла. Опус Дмитрија Шостаковича има посебно место у филхармонијској јубиларној сезони, као један од композитора чија дела оркестар изводи с посебном радошћу. 

Најпознатији велики симфоничар 20. века Дмитриј Шостакович оставио је иза себе 15 остварења овог жанра. Колики је пут прешао од свог дипломског рада, Прве симфоније, па до последње, која сумира сва дотадашња композиторова професионална, али и лична искуства, филхармонијска публика ће чути на концерту који предводи млади руски диригент Валентин Урјупин, наследник великих легенди као некадашњи ученик Генадија Рождественског.

“Оркестар Београдске филхармоније има беспрекорну репутацију, веома сам срећан што имам прилику да га уживо чујем и видим.  Колектив је у одличној форми, а чине га изузетни музичари који су и дивни људи. Овом приликом ће имати двоструки посао у извођењу два веома захтевна симфонијска дела. О спремности да раде као и о њиховим могућностима, имам само најбоље речи. Програм који изводимо је посебан драгуљ, поносан сам на идеју која је на неки начин и омаж мом професору Рождественском који је ову репертоарску комбинацију извео на свом последњем концерту у животу, у Државној капели у Дрездену”, рекао је диригент Урјупин кога ће публика чути први пут.

Валентин Урјупин је врстан диригент како симфонијског, тако и оперског репертоара. На оба жанровска поља, у недавним годинама изградио је блиска уметничка партнерства са симфонијским оркестрима и оперским кућама. Урјупин је посебно узбуђен уочи извођења репертоара који има велики симболичан значај и сведочи о тешком путу који је Дмитриј Шостакович прошао за 45 година колико је протекло од прве до последње симфоније. Спојене у једно концертно вече, оне говоре о бриљантом генију пуном наде који се под притиском борбе са совјетским режимом, трансформисао у мистичног филозофа, оптерећеног песимизмом.