25/05/22

Београдска филхармонија позива публику на музичко гледање звезда заједно са шефом-диригентом Габријелом Фелцом и тромбонистом Питером Муром, у петак 27. маја на Коларцу 20ч. У композицији „Посматрач звезда“, солиста ће својим тромбоном имитирати телескоп, а концерт идеалан за заљубљенике у свемир затвара величанствена симфонија бр. 2 Рахмањинова.

Ако се у филхармонијском програму нађу називи као што су „Потрага за ноћним небом“, „Сазвежђа, „Велики и Мали медвед“, „Орион, Пегаз“, „Млечни пут“, јасно је да је свемир инспирисао композитора Џонатана Доува да компонује дело „Посматрач звезда“. Композиција прати једног сањара који разгледа космос и тромбоном уместо телескопа прати различита сазвежђа, а ставове ове свемирске фантазије повезује тема познате дечије песмица „Сијај, сијај звездо мала“. Своје „астрономске“ бравуре на тромбону показаће млади Питер Мур који је привукао пажњу публике када је са само дванаест година постао најмлађи победник у историји Би-Би-Си-јевог такмичења Млади музичар. Са осамнаест година постао је најмлађи члан Лондонског симфонијског оркестра у његовој историји, а предаје и на чувеној КраЉевској музичкој академији и Школи за музику и драму Гилдхол.

Претпоследњи концерт у филхармонијској сезони затвара раскошна, величанствена и емотивна Симфонија број 2, Рахмањинова. Велики клуб љубитеља Габријела Фелца, шефа-диригента Београдске филхармоније, посебно ће уживати у извођењу овог дела, будући да је Фелц „специјалиста“ за Рахмањинова и добитник награде за интерпретацију циклуса концерата са музиком овог композитора. Симфонија број 2 је превазишла оквире класичне музике, па се такође налази у чувеном филму “Човек птица”, Алехандра Гонзалеса Ињаритуа, а инспирисала је и поп певаче који су позајамљивали њене мелодије за своје песме. Улазнице за концерт су у продаји на филхармонијској благајни као и онлине.