Languages

Вељко Кленковски, први кларинет

Члан од 2001.

Посебно сам поносан на успешне концерте, награде, међународна признања.

Ја сам Панчевац у души, Панчевац до смрти. Имеђу концерата, ниво адреналина одржавам фри-клајмбингом. Возим бицикл, сам или у друштву своје ћерке-тинејџерке, а шетња са псом ме релаксира. Волим да одем и у кафану, са одабраним друштвом.

Биографија:

Вељко Кленковски је рођен 1975. године у Панчеву. Завршио је средњу музичку школу Корнелије Станковић у Београду, након чега је наставио своје школовање на конзерваторијуму Жорж Бизе у Паризу. На Националном конзерваторијуму у Паризу, дипломирао је са највишим оценама. Две године касније магистрирао је на париској Ecole Normal, а 2008. године магистрирао је и на Академији уметности у Новом Саду. Кленковски је лауерат бројних такмичења у земљи и иностранству од којих су најзначајније прве награде на међународном такмичењу Леополд Белан у Паризу, међународном такмичењу у Пикардији, Савезном такмичењу у Љубљани, као и прва специјална награда на Међународном такмичењу у Паризу и трећа награда на Међународном такмичењу музичке омладине у Београду. Наступао је као солиста са Краљевским оркестром из Брисела, Филхармонијом нација из Немачке Београдском филхармонијом, Оркестром РТС-а, Симфонијским оркестром из Ниша, београдским ансамблом Душан Сковран, оркестром Гудачи светог Ђорђа, итд. Наступао је и у многим камерним ансамблима у земљи и иностранству, при чему се издвајају гостовања у Шпанији, Русији, Кини, Немачкој, Француској, Словенији, Аустрији, Швајцарској, Италији, Грчкој, Словачкој, Чешкој, Америци и Индији.

Вељко Кленковски је до 2002. године наступао као први кларинетиста оркестра Филхармоније нација у Немачкој, као и први кларинетиста камерне опере Мадленианум и оркестра РТС у Београду. Од 2002. године је соло кларинетиста Београдске филхармоније, а стални је члан и Балканске камерне академије. Оснивач је и члан Дувачког квинтета Београдске филхармоније, као и Београдског дувачког трија. Наступао је са симфонијским оркестром Бруно Валтер, као и Кипарским националним оркестром. Током дугогодишњег рада у оркестру сарађивао је са многим еминентим музичарима, међу којима су Зубин Мехта, Кристијан Мандеал, Бери Даглас, Мухаи Танг, Леополд Хагер, Пол Ангерер и други. Кленковски се активно бави и педагошким радом. Држао је мајсторске курсеве у Француској, Србији, Словенији и Црној Гори. Члан је жирија међународног такмичења Охридски бисери у Македонији и Даворин Јенко у Србији. Добитник је Октобарске награде и награде за педагошки рад. Докторирао је 2015. на Факултету музичке уметности у Београду и добитник је награде Бруно Брун као студент који је завршио докторске студије са најбољим успехом.

Од 2016. године ради као доцент на Факултету музичке уметности у Београду.