20/05/20

Београдска филхармонија наставља са онлајн отвореном пробом за децу, средом од 11 часова на Фејсбук страници институције. Након што је представила породицу гудачких инструмената, ове среде у фокусу су дрвени дувачи, односно флаута и кларинет.

Флаутисткиња Ана Каличанин упознаје малишане са звуком свог инструмента, а њена колегиница Сњежана Павићевић са занимљивостима пиколо флауте. Док Предраг Недељковић објашњава разлику између кларинета и деци посебно смешног и занимљивог – бас кларинета.

Филхармоничарке Тамара Маринковић Томић и Славица Перић кроз своје уобичајене „размирице“ воде кроз оркестар на забаван начин, а да је ово један од најтраженијих едукативних програма показује се и у онлајн верзији, иако малишани не долазе у зграду на дружење као што су навикли.

Филхармонијски онлајн репертоар ове недеље посвећен је стваралаштву Петра Стојановића, једном од најзначајних аутора прве половине 20. века. Виолински концерт бр. 2 изведен је 1916. године у Прагу и данас се сматра његовим најуспелијим концертантним остварењем. Међутим, због непостојања партитуре, није био присутан на концертним подијумима више од педесет година. Та неправда исправљена је заједничком сарадњом на реконструкцији дела коју је урадила недавно преминула композиторка Мирјана Живковић. Филхармонија је обележила сто година од премијерног извођења заједно са виолинисткињом Мирјаном Нешковић у улози солисте, а под диригентском палицом Еиђија Оуеа.

У току ове недеље на страницама Београдске филхармоније може се прочитати блог виолисте Владимира Поповића о животу без концерата. А бројни љубитељи чувеног виолинског концерта Чајковског, уживаће у познатим тактовима из видео поруке Марка Бушкова који је ове недеље требало да наступи са оркестром.