Languages

Иван Тасовац, биографија

Рођен је 1966. године у Београду. Дипломирао је и магистрирао клавир на Конзерваторијуму “Петар ИЉич Чајковски” у Москви, у класи професора Сергеја Дорењског. У дванаестој години дебитовао је као пијаниста са оркестрима Београдске и Загребачке филхармоније. Током професионалне пијанистичке каријере наступао је као солиста и са оркестрима у Италији, Швајцарској, Шпанији, Ирској, САД, Русији, Белгији, бившим југословенским републикама и другим земЉама.

Био је директор Београдске филхармоније од марта 2001. до септембра 2013. године. За то време, Филхармонија је постала “један од водећих европских оркестара” (Индепендент), “култни српски оркестар” (Финанциал Тимес), “најуспешнија културна институција у Србији” (Јутарњи лист, Загреб) и “најјаче ПР оружје Србије” (Квäллспостен, Малмö). ” (Independent), “kultni srpski orkestar” (Financial Times), “najuspešnija kulturna institucija u Srbiji” (Jutarnji list, Zagreb) i “najjače PR oružje Srbije” (Kvällsposten, Malmö).

У том периоду реконструисана је зграда Београдске филхармоније, обновЉени су инструменти у великом делу оркестра, оркестар је подмлађен, ангажовани су најквалитетнији музичари који су се вратили са школовања у иностранству и др. Током његовог мандата, знатно је унапређена институционална и регионална сарадња. Поред запажених међународних гостовања оркестра широм Европе, на његову иницијативу, на јесен 2014. године, реализована је прва турнеја у историји Београдске филхармоније у САД-у.

Покренуо је Фондацију Београдске филхармоније “Зубин Мехта” 2004. године, која се сматра зачетником и главним промотером модела финансирања културе кроз сарадњу приватног и државног сектора у Србији. Реализацији бројних циЉева и пројеката ове фондације доприноси и Фондација “Амерички пријатеЉи Београдске филхармоније”, основана 2012. године у Њујорку.

Као признање за допринос култури у Србији, које је показао предводећи Београдску филхармонију, био је позван да буде један од главних говорника на дебати “Однос културе и економског развоја”, која је у седишту Уједињених нација у Њујорку одржана у јуну 2013. године.

На позицији министра културе и информисања Републике Србије налазио се од септембра 2013. до августа 2016. године.

Влада Републике Србије поново је именовала Тасовца за директора Београдске филхармоније, 24. јануара, 2017. године на чијем челу је остао до изненадне смрти, 29. септембра, 2021. године.