23/02/21

Након рекордног броја наступа за време Првог филхармонијског фестивала, Београдска филхармонија наставља са концертима 25, 26 и 27. фебруара од 19 часова. Никола Ћирић, прва хорна Филхармоније, наступиће чак три пута као солиста са оркестром заједно са младим диригентом Валентином Егелом.

Никола Ћирић, један од најмлађих филхармоничара, приредиће својеврсни подвиг свирајући три вечери за редом као солиста на овом захтевном инструменту. Извешће Моцартов Концерт за хорну и оркестар бр. 2, композицију препуну ведрине и хумора.

„Биће ово мали подвиг на хорни али велико уживање. Иако сам увек узбуђен кад наступам као солиста, посебан осећај је кад свирам међу својима и са својима. Посебно сам срећан зато што је ова композиција пуна хумора, Моцарт је на партитури писао смешне коментаре задиркујући свог пријателја коме је посветио концерт. Дело садржи обилје музичких шала па чак и Моцартових алудирања на одувек присутне киксеве на хорни. Надам се да ћемо се сви забавити, јер је много важно да задржимо ведрину“, рекао је хорниста Никола Ћирић.

Концерт предводи Валентин Егел, филхармонијској публици познат са Диригентског форума, немачког програма за младе диригенте коме се Београдска филхармонија придружила као партнер 2017. године. Каријера немачког диригента наставила се у региону тако што је данас на позицији музичког директора Симфонијског оркестра у Ријеци. Са Београдском филхармонијом изводи још и Росинијеву Увертиру Италијанка у Алжиру и Хајднову Симфонију бр. 104.