20/04/17

Први хорниста Берлинске филхармоније, Штефан Дор, наступиће са Београдском филхармонијом под управом Уроша Лајовица у петак, 21. априла (Коларац, 20 часова) у оквиру циклуса “За почетнике”. Поред  Концерта за хорну бр. 2 Рихарда Штрауса, на репертоару су такође дела Бетовена и Бизеа. Дан након београдског концерта, Филхармонија и уметници са истим програмом наступају у Новом Саду, у оквиру Фестивала НОМУС.
 
Штефан Дор је један од најпризнатијих светских хорниста. Био је прва хорна у водећим оркестрима света, а већ више од две деценије је први хорниста Берлинске филхармоније у секцији која се сматра најбољом на свету. Чувени хорниста, подједнако тражен као солиста и као камерни музичар, хваљен је за своје интерпретације и називан “краљем хорне”.
 
Са Београдском филхармонијом Штефан Дор наступа први пут изводећи Штраусов Концерт бр. 2. “Обожавам Штраусову музику, а поготово ово дело. Штраус је био одличан познавалац хорне, у компоновању је постављао веома високе захтеве који померају границе како инструмента тако и свирача”, каже Штефан и додаје: “Ако му нисте дорасли, не свирајте Штрауса јер ће подмукло показати све ваше слабости. Али, ако прихватите изазов – он ће од вас направити хероја”, рекао је чувени хорниста.
 
Диригент Урош Лајовиц са оркестром Београдске филхармоније извешће Бетовенову увертиру Леонора, као и Прву симфонију Бизеа. Дан након београдског концерта у оквиру редовне сезоне, Филхармонија традиционално гостује на Новосадским музичким свечаностима, 22. априла у Синагоги од 20 часова.