01/06/16

Циклус „За мегаломане“ достиже свој крешендо у петак, 3. јуна (Коларац, 20ч), уз руске ауторе и у рукама искусног диригента, Данијела Рајскина. Поред Песама и плесова смрти Модеста Мусоргског, након дуже паузе, на програму је и Лењинградска симфонија Дмитрија Шостаковича, највеличанственије дело симфонијске литературе.

Сто четири музичара бориће се за место на бини Коларца у извођењу ремек дела визуално и звучно грандиозног, у трајању од преко једног сата. Написана за време немачке опсаде Лењинграда у Другом светском рату, симфонија исписује велику причу о судбини града и његових становника. Поред тога што је рођен у овом граду, диригент Данијел Рајскин специјално је привржен Лењинградској симфонији будући да је његов отац, истакнути музиколог, као дете присуствовао премијери овог дела у Курбешјеву, 1941. године, где је већина главних институција културе из Москве било измештено:

„Седамдесет пет година касније, стојим пред Београдском филхармонијом и диригујем Седму симфонију Шостаковича, коју је мој отац искусио на премијери као шестогодишњак у извођењу оркестра Бољшог театра. Касније ће присуствовати премијерама свих осталих Шостаковичевих симфонија али Лењинградска је на њега оставила неизбрисив траг“, присећа се Рајскин и додаје: „Дубоко осећам ову музику чији звук има толику физичку снагу да је на граници бола. Не представља толико симбол победе над нацизмом колико превладу духа над безобзирношћу силе“.

Мегаломански концерт отвара циклус песама Мусоргског где је смрт тема сваке од њих. Тарас Штонда, данас један од најзначајнијих интепретатора великих руских улога за бас, дочараће тему смрти кроз низ од најлирскије до најдрамскије песме – смрт детета, смрт у младалачком Љубавном заносу, смрт у пијанству и смрт на бојишту.

Кроз пет концерата циклуса “За мегаломане”, публика је доживела предимензиониране инструменталне саставе, музичке форме и стилове, тематике, као и временска трајања. За оне којима ни пуно музике није довољно, програм завршног концерта грандиозан је у сваком смислу и прави избор за мегаломанскло финале.