09/03/16

Две филхармонијске вечери биће посвећене Бетовену и његовом утицају на друге ауторе, у четвртак и петак, 10. и 11. марта (Коларац, 20 ч). Омаж чувеном композитору предводиће диригент Хауард Грифитс уз виолинисту Вадима Глуцмана, а Београдска филхармонија ће први пут извести  композицију „Бетафаза“ младе српске композиторке Јелене Дабић.
 
„Бетафаза” као поглед из XXI века на чувеног композитора и Бетовенова Осма симфонија уоквирују програм овог концерта. Брамсова опчињеност Бетовеном уочљива је у његовом целокупном опусу, а директан омаж великом композитору Брамс је приказао и Концертом за виолину и оркестар који ће извести мајстор на виолини, Вадим Глуцман.
 
Јелена Дабић последњих осам година живи и ради у Немачкој, а њена дела су извођена широм Европе, у Азији и Јужној Америци. „Бетафаза” је настала 2010. године и комбинује мотиве из четвртог става Бетовенове Девете симфоније као и ритмове Балкана, уобличене савременим музичким изразом.
 
„Потребно је отићи у непознато, да би открили ко смо и одакле долазимо. Посебно је задовољство извођење моје композиције у земљи из које долазим и одакле заправо потиче моја стваралачка енергија.  Јако се радујем да ћемо кроз ‘Бетафазу’ наслутити дух Бетовена и једне прошле епохе, виђен кроз призму Балкана и савременог музичког језика и то у извођењу сјајне Београдске филхармоније”, каже Јелена Дабић.
 
Изванредне уметничке вештине Вадима Глуцмана оживљавају славну виолинистичку традицију деветнаестог и двадесетог века. Први пут са нашом Филхармонијом, овај израелски виолиниста редовно наступа са највећим светским оркестрима, попут Чикашког симфонијског оркестра, Лондонске филхармоније, Израелске филхармоније, итд.
 
Београдска филхармонија је под слоганом „Филхарманија – зато што једном није довољно“, увела пет додатних термина у текућој концертној сезони. Дан пред уобичајени концерт петком, Филхармонија претпремијерно изводи пет најактуелнијих програма, а овај пут отвара могућност за све оне који желе да чују програм из циклуса намењен „Зналцима“.