08/03/22

Београдска филхармонија изводи необичан репертоар заједно са диригентом Маријом Вензагом и виртуозом на труби, Симоном Хефелеом, у петак 11. марта (Коларац 20ч). Филхармонијски концерт у овој недељи марта, традиционално се посвећује успомени на премијера Зорана Ђинђића.

Необичан микс разноврсног репертоара као и врсних уметника различитих генерација обележиће предстојећи наступ Београдске филхармоније. Спој савременог и традиционалног кроз призму духовности биће приказан колажем дела – од Вагнеровог и Шумановог Фауста, преко Бахових духовних дела којима је нови живот удахнуо диригент Леополд Стоковски, до Јостовог концерта за трубу у спомен Чета Бејкера што је уједно и домаћа премијера ове композиције.

Други спој, искуства и младости, доносе Марио Вензаго за диригентским пултом и суперстар на труби Симон Хефеле, први пут са оркестром Београдске филхармоније. Идеална прилика за љубитеље овог инструмента, џеза и легендарног Чета Бејкера биће композиција “Пијета” К. Јоста, коју ће извести виртуоз, добитник најзначајнијих награда који се етаблирао на међународном плану као један од најуспешнијих трубача млађе генерације. Иако није у питању џез комад, композиција има посвету која наговештава основну музичку идеју, а труба улази у терен џеза са Бејкеровом разноврсношћу и елеганцијом.

Марио Вензаго је главни диригент и уметнички директор Бернског симфонијског оркестра, а водио је оркестре из Индијанаполиса, Гетеборга, Сан Себастијана, Базела, Граца и многе друге. Први пут заједно са Београдском филхармонијом, диригује изузетно богат репертоар са пуно дела на програму које оркестар деценијама није изводио.

Након Вагнеровог и Шумановог “Фауста” и домаће премијере Јостове композиције, Филхармонија изводи Хонегерову “Литургијску симфонију”, као и чувену транскрипцију Бахове Токате и фугу у де-молу, Стоковског. Она је постала позната најширој публици кроз чувену Дизнијеву Фантазију за коју је дела дириговао управо Стоковски. Улазнице за овај концерт су у продаји на филхармонијској благајани и онлајн.