Languages

Будући да је један од наших најважнијих циљева неговање нове концертне публике, мотивисани одличним одјеком у јавности који имају програми за млађе генерације, посветили смо се стратешком осмишљавању и реализацији програма за децу и младе. Едукативни програми намењени су деци од најранијег предшколског узраста, до студентске популације.

Наша мисија је да што већи број деце добије прилику да уђе у концертну дворану и чује и види оркестар, као и да мотивишемо младе да се упознају са Филхармонијом и класичном музиком. Зато смо редовну концертну сезону обогатили и циклусима концерата за децу.

Организовани долазак деце различитих узраста на пробе и концерте, такође је део овог стратешког плана. У зависности од циљева посете и узраста деце, они се упознају са институцијом, зградом, начином рада оркестра, елементарним музичким појмовима, или основама менаџмента у култури.

У том циљу негујемо и успешну праксу посета мањих састава Филхармоније вртићима и школама, где се остварује непосредан контакт деце са музичарима и инструментима, а све у окружењу блиском детету.

Континуирано настојимо да унапредимо овај сегмент рада  који сматрамо једним од најзначајнијих циљева наше институције, са највећом друштвеном вредношћу.

У намери да негујемо своју концертну публику још од најранијег узраста, два пута годишње организујемо концерте за децу.

Дечји програми садрже елементе правог симфонијског концерта, са великим оркестром на сцени, диригентом и стандардним симфонијским програмом, а да би малишани у свет класичне музике ушли на њима прилагођен начин ту је и глумац наратор. Костими, илустрације, представљање инструмената, игра, само су неки од начина којима настојимо да децу упознамо са симфонијском музиком.

Октобар је резервисан за предшколски узраст, а у марту су програми намењени ученицима нижих разреда основне школе. Ово су највеселији периоди наше концертне сезоне, када за десет дана кроз салу Београдске филхармоније прође више од 2000 деце.

У неколико претходних сезона са великим успехом за децу смо свирали Вивалдијева Четири годишња доба, музику из филма Хари Потер, Џ. Вилијамса, причу Пећа и вук, Сергеја Прокофјева, Карневал животиња, Камија Сен Санса, Чаробњаков ученик, Пола Дикаа, Причу о Бабару, Ф. Пуланка, симфонијску бајку Крцко орашчић, П. И. Чајковског…

Концерти се реализују радним данима, у преподневним терминима у сарадњи са предшколским установама и школама, а за све информације и пријаве можете нас контактирати путем мејла karte@bgf.rs.

Актуелне концерте можете погледати ОВДЕ.

Отворене пробе су један од најзапаженијих пројеката институције у јавности. Овај вид интерактивног приступа едукацији намењен је деци предшколског и млађег школског узраста. Главни носиоци су музичари Београдске филхармоније, који на начин прилагођен узрасту, уводе малишане у свет класичне музике.

Радионице се састоје од три дела: уводна презентација инструмената, проба инструмената и присуствовање редовној проби оркестра, где се у току петнаест минута боравка деца упознају са пуним симфонијским звуком.

Презентација је прилагођена узрасту деце, тако да се најмлађима приступа првенствено кроз игру, док се за школску децу припрема прича са више едукативних елемената.

Динамика одржавања Отворених проба је једном месечно у току редовне сезоне. Термини у сезони 2019/20: 30.10.2019, 20.11.2019, 15.01.2020, 12.02.2020, 04.03.2020, 11.03.2020, 01.04.2020, 13.05.2020.

Програм почиње од 9:30 часова, а пријаве примамо путем имејла edukacija@bgf.co.rs.

Ови програми намењени су деци школског узраста, као и студентима. Посете Филхармонији, у зависности од узраста, укључују презентацију о самој институцији, упознавање музичара и симфонијског оркестра, обилазак зграде, упознавање са капацитетима и плановима установе и присуствовање пробама оркестра.

У сарадњи са музичким школама организујемо стручне посете пробама, а за одабране ученике постоји могућност присуствовања концертима.

За организоване посете студената менаџмента припремамо циљане стручне презентације, у сарадњи са предметним професорима. Такође пружамо подршку у изради научних радова из области менаџмента у култури.

У претходним сезонама, угостили смо групе ученика Математичке гимназије из Београда, гимназијалце из Шапца, Лебана, Горњег Милановца, Крагујевца, ученике музичких школа Војислав Вучковић и Коста Манојловић из Београда, Исидор Бајић из Новог Сада, студенте Факултета организационих наука, Факултета драмских уметности, Мегатренд универзитета, Факултета за медије и комуникације и друге.

Уколико сте заинтересовани за овај програм, пријавите се путем имејла pr@bgf.co.rs.

Од 2016. започет је дугорочни пројекат, Час музичког са Филхармоничарима који се реализује у сарадњи са београдским школама. У питању је допуна плану и програму из предмета Музичка култура, када у току једног школског часа музичари у школи презентују најзначајније  инструменталне групе. До сада смо се дружили са седмацима основних школа Михаило Петровић Алас и Скадарлија.

Погледајте како је изгледао један час музичког са нама.

Такође, настављамо са посетама наших музичара вртићима, где деца у свакодневном амбијенту стичу прва искуства и сазнања о музици.

Настојимо да што је више могуће донесемо све програме за децу и ван Београда, као и да дођемо до малишана који су спречени да нас сами посете.

Погледајте како је Двачки квинтет у Руми и Чачку извео Пећу и вука за више од 1000 деце.

Вивалдијева Четири годишња доба – новогодишњи поклон деци из Завода за заштиту деце и омладине.

  • Следећи концерт