09/04/19

Легендарни Михаил Јуровски, представник чувене династије диригената и посебан гост Београдске филхармоније, поново диригује оркестром 12. априла (Коларац, 20ч). Публика ће имати јединствену прилику да чује последњу симфонију Дмитрија Шостаковича у његовој интерпретацији – поред тога што је био композиторов пријатељ, Јуровски је асистирао на премијери овог ремек-дела.

Петнаестом и последњом симфонијом, Шостакович се вратио музичким загонеткама. Овде композитор рекапитулира свој живот, користећи не само цитате из својих ранијих дела, већ и других аутора, али увек у измењеним верзијама. Симфонија почиње и завршава у продавници играчака, уз звуке звона која враћају на почетак, а којима Шостакович исписује своје „збогом“.

„Премијере Шостаковичевих дела су биле важан друштвени догађај, а 15. симфонију је дириговао његов син Максим. Ја сам био одговоран за секцију перкусиониста, а на првим пробама су се користиле столице и столови уместо удараљки које је специјално за ову прилику тадашње Министарство културе наручило из Швајцарске. Помагао сам у распоређивању музичара који треба да их опслужују, јер је та секција Шостаковичу била изузетно важна. Никада није тумачио своју музику, али је мени открио зашто је у IV ставу користио мелодију из Росинијевог Вилијама Тела. Прозор куће из његовог детињства у тадашњем Лењинграду гледао је на парк где је свирала ужасна блех-музика стално исту мелодију, коју је због тога мрзео. Присећајући се детињства, овај цитат се нашао у симфонији као извињење Росинију, схвативши да то није била његова кривица“, каже диригент Јуровски.

Концерт отвара „Ноћ на голом брду“ Мусоргског, чија је ефектност обезбедила композицији значајно место у популарној култури, те се ова музика може чути од Дизнијеве „Фантазије“, до серије „Симпсонови“. Бљесак између две музичке громаде представља „Скарлатијана“, концерт за клавир и оркестар Алфреда Казеле, заједно са  солисткињом Софијим Гулбадамовом, на чијем репертоару су многа заборављена или ретко свирана дела.

Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.

Фото: Марко Ђоковић