26/04/22

Диригенткиња, виртуоз на виолини и заносни репертоар на филхармонијском концерту

 

Београдска филхармонија представља две младе звезде, диригенткињу Мажену Диакун и виртуоза на виолини Сергеја Хачатрјана, у петак 29. априла, на Коларцу од 20ч. Узбудљив тандем ће заједно са оркестром извести раскошни репертоар од Дебисија, Бруха, до Штрауса.

Београдска филхармонија наставља са представљањем аутентичних, награђиваних и веома тражених музичара на светској концертној сцени, а које домаћа публика има прилику да чује први пут. С посебном пажњом на женске диригентске снаге, оркестар наступа са младом пољском диригенткињом импресивне каријере. Мажена Диакун се представља са популарним, разноврсним и интерпретативно захтевним концертним програмом у чијем је средишту наступ јерменског виолинисте Сергеја Хачатрјана.

Победник такмичења Јан Сибелијус и Краљица Елизабета, извешће једно од омиљених остварења из литературе намењене овом инструменту – емоционално набијени и технички захтевни Концерт за виолину бр. 1 Макса Бруха. Неће бити узбудљива само његова интерпретација, већ и прилика да се чује инструмент на коме Сергеј свира, а то је Гварнеријева виолина Исаји из 1740. године, коју је добио на позајмицу од музичке фондације Нипон.

Публику у петак очекује заносни репертоар у тумачењу Мажене Диакун- од преливање боја музичког импресионизма Дебисијевог „Прелида за поподне једног фауна“, до Штраусовог богатог сликање природе у симфонијској поеми „Из Италије“. Бројни љубитељи италијанских лепота, путоваће заједно са Филхармонијом кроз ову композицију која доноси атмосферу летњег пејзажа Рима окупаног сунцем посматраног из Виле d’Este у Тиволију, до радосних звукова Напуља и народног весеља кроз песму “Funiculi, funicula.”