Languages

Филип Савић, вођа

Члан од марта 1999.
 

Посебно сам поносан на то што сам у Београдској филхармонији за петнаест година прешао пут од Филхармоније младих до соло контрабасисте. Од сакупљања лоптица до првог места на АТП листи. Америчка прича. И не знам да ли сам поноснији на две године проведене у Северно-немачком радио оркестру (НДР), или на то што сам тако зелен и занесен био довољно далековид да се одатле вратим.
Ја сам љубитељ рокабилија, лепих жена, националне кухиње и неизлечиво и доживотно опчињен контрабасом.
 

Биографија:
 
Филип Савић, соло контрабасиста Београдске филхармоније, рођен је 1978. године у Београду. Од 1998 члан је оркестра Београдске филхармоније, а од 2011. је на месту вође групе контрабаса.
 

Дипломирао је и магистрирао на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Слободана Герића. Школовање је наставио у Хамбургу, на Високој школи за музику, у класи професора Михаела Рибера. Тренутно је на докторским студијама на ФМУ у Београду, у класи професора Слободана Герића.
 

Две сезоне (2007/08 i 08/09) је био члан Симфонијског оркестра Севернонемачког радија (НДР). Гостујући је члан Међународног оркестра Малер из Касела.
 

Током каријере у оркестрима Београдске филхармоније и Севернонемачког радија имао је прилике да сарађује са диригентима као што су З. Мехта, Алан Гилберт, Кристоф фон Дохнањи, Фон Ешенбах, Александар Рахбари, Мухаи Танг и са солистима међу којима су Борис Березовски, Сара Чанг, Кшиштоф Пендерецки, Стефан Миленковић, Андреј Гаврилов.
 

Са оркестрима Београдске филхармоније и НДР свирао је у салама Музикхале у Хамбургу, cала Плејел у Паризу, у Концертхаусу у Бечу и на турнејама у Француској, Шпанији, Чешкој, Аустрији, Луксембургу, Италији, Шведској….
 

Током школовања и каријере, освајао је бројне награде на домаћим и интернационалним такмичењима.

Share on FacebookTweet about this on Twitter