Languages

Dženeba Kane-Mejson

Pijanistkinja Dženeba Kane-Mejson uveliko očarava publiku svojom zrelošću koje pokazuje u interpretaciji i nadasve upečatljivom izvođenju […] (Frejzer). Treća u porodici Kane-Mejson koja se etablirala kao solistkinja, Dženeba je nedavno ostvarila svoj debi na Bi-Bi-Si Proms sa orkestrom Čineke!, izvevši Koncert za klavir Florens Prajs, nakon čega je dobila pozitivne ocene javnosti kao umetnik koji poseduje izuzetan uvid u muziku, tehničku oštroumnost i atraktivni izvođački identitet (Music OMH).

 

Dženeba je bila finalistkinja na Bi-Bi-Si-jevom takmičenju mladih muzičara 2018 u kategoriji klavira, a dobitnica je nagrade Mur du Son na Međunarodnom takmičenju pijanista u Lanji-Sur-Marn, u Francuskoj 2014. godine, kao i pobednica takmičenja Mladih muzičara u Notingemu 2013. godine. Takođe je osvojila i Iris Dajer nagradu za klavir na Kraljevskoj akademiji muzike, Juniorska akademija, gde je studirala kod Petsi Toh.

 

Nedavni i predstojeći nastupi uključuju debije sa Filharmonijom, Orkestrom mladih Kraljevske filharmonije iz Liverpula, Filharmonijom Bi-Bi-Si-ja i orkestrom Sinfonia Viva na Novogodišnjem Gala koncertu. U novembru 2022. godine nastupala je na velikoj turneji sa orkestrom Čineke! širom Evrope izvodeći Koncert za klavir Florens Prajs, a snimila je i sa Simfonijskim orkestrom Bečkog radija. Kao umetnica koja gaji posebnu naklonost ka resitalima, Dženeba je nastupala kao solista u čuvenom koncertnim dvoranama kao što su ciriški Tonhale, londonski Vigmor hol, Akademija Svetog Martina u Poljima, između ostalih, kao i na festivalima kao što su Lenzburgiade, Rajngau, u Čeltnamu, Bradfildu i Lamberhurstu. U 2022. godini, Dženeba je imala i turneje po Australiji, SAD, Antigvi i Barbudi sa Kene-Mejsonovima.

 

Dženeba je proglašena jednom od zvezda u usponu Klasik FM-a i pojavila se u radijskom serijalu Džulijana Lojda Vebera 2021. godine. Takođe je bila gost na nekoliko televizijskih i radijskih programa, uključujući Radio 3, In Tjun, BAFTA, Kraljevski varijetetski nastup, dokumentarac za Bi-Bi-Si 4, Mladi, nadareni i klasični, kao i dokumentarac za Bi-Bi-Si 1 – Zamisli, u epizodi Ova kuća je puna muzike. Snimila je album Karneval za izdavačku kuću Deka klasiks.

 

Dženeba je dobitnica stipendije Viktorija Robi na Kraljevskom muzičkom koledžu, gde studira klavir sa Vanesom Latarš. Za svoja dostignuća posebno se zahvaljuje lejdi Robi, Fondaciji Notingem Soroptimist i Fondaciji za obrazovanje u Notingemu.