05/04/16

После низа година, чувени виолиниста Немања Радуловић имаће двоструки наступ са Београдском филхармонијом под управом маестра Еиђија Оуеа, у четвртак и петак, 7. и 8. априла (Коларац, 20ч). Немања ће интерпретирати Брухов виолински концерт бр. 1, а репертоар за непоправљиве романтике отвара Штраусов „Дон Жуан“ и крунише „Патетична симфонија“ Чајковског. Аутентичне енергије виртуоза на виолини, страсног маестра и филхармоничара, фатална су комбинација у извођењу програма који тематски припада циклусу „За заљубљене“.
 
Немања Радуловић један је од најпознатијих светских уметника који је у року од само неколико година освојио свет класичне музике својим виртуозним музицирањем и авантуристичким програмима. Неколико пута је обишао планету, а Београдској филхармонији се враћа после 17 година, поводом чега има посебну емоцију:
 
„Радујем се што ћу поново свирати у Београду, овог пута у оквиру концертне сезоне Београдске филхармоније, са сјајним музичарима из тог оркестра са којима сам одрастао, и за мене једним од најинспиративнијих диригената данашњице, маестром Еиђијем Оуеом, са којим сарађујем од 2003. године. Посебно ми је драго што ћемо свирати Брухов виолински концерт за који сам емотивно везан, јер сам први пут свирао исто дело у Сали Коларца пре двадесет година. Надам се да ће публика уживати!“
 
Немања је ексклузивни уметник дискографске куће Deutsche Grammophon, са којом ниже успехе један за другим, негујући свој таленат у сарадњи са најпрестижнијим музичким институцијама данашњице. Са Еиђијем Оуеом, једним од наузбдљивијих диргената данашњице, има јединствену сарадњу, која је резултирала заједничким диском Paganini fantasy. Ова светска диригентска звезда неисцрпне биографије, у којој своја места имају имена као што су Сеиђи Озава и Леонард Бернштајн, почасни је диригент Филхармоније из Осаке и сарађује са најпрестижнијим светским оркестрима. Од сезоне 2014/15 редован је гост Београдске филхармоније и уноси посебну динамику која резултира незаборавним концертима.
 
Програмски сврстан у циклус „За заљубљене“, репертоар који изводе ове музичке звезде у јединственој комбинацији са Београдском филхармонијом, окупља најроматичније композиције целокупне музичке литературе. Брухов Концерт за виолину и оркестар бр. 1 један је од најпопуларнијих, Штраусов Дон Жуан трага за идеалном женом и пролази кроз трансформацију личности, а Патетична симфонија Чајковског, најпознатија од свих шест, и за инспирацију има скривене емоције и потискивање осећања композитора.