Languages

ХК Грубер

Композитор, диригент и шансонијер Х. К. Грубер рођен је у Бечу 1943. године. Као дечак је певао у Хору бечких дечака, а затим је студирао на Универзитету за музику у Бечу. Године 1961. почео је да свира контрабас у Ансамблу ди рајхе, а од 1969. до 1998. је свирао у Симфонијском оркестру Бечког радија. Грубер је први пут почео да наступа као певач/глумац са ансамблом MOB art & tone ART, чији је био суоснивач 1968. године, заједно са својим колегама бечким композиторима Куртом Шверциком и Отом Циканом. Захваљујући свом карактеристичном стилу, Грубер је један од најатрактивнијих композитора савремене музике, чија дела изводе најпознатији светски уметници и оркестри. Грубер је 2002. године добио Велику државну награду Аустрије, (Groβer Österreichischer Staatspreis), најпрестижније културно признање своје земље, а 2009. је проглашен Почасним чланом бечког Концертхауса, чиме је наставио велику традицију музичара који су добили ово признање, попут Игора Стравинског, Пјера Булеза, Леонарда Бернштајна и Клаудија Абада.

 

Груберове композиције писане су за најбоље светске оркестре, као што су Бечка, Њујоршка и Берлинска филхармонија и извођене на Фестивалу у Луцерну, у Карнеги Холу, на Би-Би-Сијевом Промс фестивалу и у берлинској Комичној опери. Грубер је нарочито познат по својим концертантним делима, попут концерта Аеријал за трубача Хакана Харденбергера, који је одсвиран преко 60 пута, затим два концерта за виолинисту Ернста Ковачића, Концерт за виолончело написан за Јо-Јо Ма чија је премијера била на фестивалу Тенглвуд 1989. године, Концерт за удараљке Rough Music и Busking за трубу, хармонику, бенџо и гудачки оркестар, који је премијерно одсвирао Харденбергер 2008. године. Од оркестарских дела издваја се Dancing in the Dark, које је премијерно извела Бечка филхармонија под управом сера Сајмона Ретла 2003. године, а међу Груберовим новијим композицијама су опера која се базира на Хорватовим Причама из Бечке шуме, чија је премијера била на Фестивалу у Брегенцу 2014. године, затим Концерт за удараљке into the open… који је премијерно одсвирао Колин Кари на Би-Би-Сијевом фестивалу Промс 2015. године, као и нови Концерт за клавир за Емануела Екса, по заједничкој наруџбини Њујоршке филхармоније, Берлинске филхармоније, Краљевског оркестра Концертгебау и Краљевске филхармоније из Стокхолма.

 

Грубер често наступа у улози шансонијера, нарочито у Франкенштајну!!, свом најпознатијем делу које је премијерно извео са сер Сајмоном Ретлом и Краљевском филхармонијом из Ливерпула 1978. године и које је од тада извођено скоро 1000 пута од стране највећих светских оркестара и диригената. Такође, као шансонијер је изводио и снимао композиције Курта Вајла и Ханса Ајзлера, као и Шенберговог Пјероа месечара и Максвел Дејвисових Осам песама за лудог краља.

 

Грубер активно гради и каријеру диригента са бројним познатим оркестрима широм света и у последње време је сарађивао са Бечком филхармонијом, Симфонијским оркестром Баварске радиотелевизије, Оркестром Филхармонија, Камерним оркестром Малер, Оркестром Моцартеум, лапцишким Гевандхаус оркестром, циришким Тонхале оркестром, Филхармонијом Француског радија, Кливлендским симфонијским оркестром, Балтиморским симфонијским оркестром, Лосанђелеском филхармонијом и Симфонијским оркестром из Сијетла. Учествовао је на фестивалима Би-Би-Си Промс, Луцерн, Салцбург и Графенег и радио је као композитор/диригент у Би-Би-Сијевој филхармонији у периоду 2009–2015. године, током којег је дириговао концерте, турнеје и снимања са овим оркестром. Једно од последњих ангажмана било је дириговање светске премијере његове нове опере Приче из Бечке шуме са Бечким симфонијским оркестром на Фестивалу у Брегенцу у јулу 2014. године и у Позоришту на Вину 2015. године.

 

У сезони 2016/17, Њујоршка филхармонија је у јануару 2017. под управом Алана Гилберта премијерно извела Груберов Концерт за клавир, писан за Емануела Екса. Затим је уследила и немачка премијера овог дела од стране Берлинске филхармоније и сера Сајмона Ретла. Следе и извођења од преостала два оркестра који су заједнички наручили ово дело од Грубера – Тонхале оркестар и Краљевска филхармонија из Стокхолма. Други важни ангажмани у овој сезони су дириговање Симфонијским оркестром Новог света, Бамбершким симфонијским оркестром, оркестром Моцартеум, Аустријским ансамблом за нову музику на Фестивалу у Салцбургу, као и наступи у улози диригента и шансонијера на Би-Би-Сијевом Промсу, Фестивалу камерне музике у Малмеу са Камерним оркестром Малер и Камерним оркестром из Лозане. Грубер, такође, завршава снимање Вајлове композиције Мари Галант са Ансамблом Модерн, са којим сарађује дуги низ година.

 

На свом последњем издању Грубер је дириговао музику Брета Дина у извођењу Шведског камерног оркестра за дискографску кућу BIS, а за Chandos је објавио снимак композиција Курта Шверцика у извођењу Би-Би-Сијеве филхармоније. Поред тога, објавио је неколико својих композиција за дискографске куће Chandos и BIS.