22/01/20

Вече Брамса у част Бетовену

Чувени диригент Џон Екслрод поново предводи Београдску филхармонију на концерту у петак 24. јануара (Коларац 20ч). На репертоару су дела Јоханеса Брамса, а први пут са Филхармонијом наступа пијаниста Бенедето Лупо.

Концерти из циклуса #бетовенинфлуенсер славе музику чувеног композитора и то кроз његове следбенике. Брамс је био истински опчињен Бетовеновом музиком али је то за њега истовремено представлјало велики притисак. Због тога је често говорио да “иза себе стално чује Бетовенове кораке.”

Премијера његовог Првог клавирског концерта изазвала је велики скандал и згражавање публике, а данас је једно од омиљених у литератури. Београдска публика ће га чути у интерпретацији Бенедета Лупа, пијанисте богате биографије. Редован је гост у главним концертним дворанама широм света, уклјучујући њујоршки Линколн Центар, лондонски Вигмор Хол, Берлинску филхармонију, салу Плејел у Паризу, а ментор у току раног студирања му је био чувени Нино Рота.

Харизматичног диригента Џона Екслрода, који гради профил једног од највећих диригената данашњице, издвајају иновативни програми и разноврсни репертоари, што показује и дело које заокружује концерт. Публика ће чути Брамсов Клавирски квартет али у необичном руху – у оркестрацији Арнолда Шенберга који је такође био инспирисан Бетовеном и посредно Брамсом. Оригиналу је дао узбудљив квалитет, додајући необичне “захвате” који асоцирају и на џез.

Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.