Languages

Први кораци

Фондација Београдске филхармоније основана је у јуну 2004. године одлуком Управног одбора Београдске Филхармоније. Фондација је решењем Министарства за културу уписана у регистар фондација и задужбина дана 06. 07. 2004. године, а пререгистрована је у Агенцији за привредне регистре, 1. марта 2012. године, у складу са Законом о задужбинама и фондацијама.

Основана је са примарним циљем да побољша финансијску ситуацију Београдске филхармоније, системом спонзора и пријатеља. Тако је после донаторског концерта у априлу 2004, у сезони 2004/05 почео са радом VIP клуб Фондације Београдске филхармоније. Основна идеја овог пројекта била је да се на једном месту окупе најугледније институције, компаније и појединци, који ће поред доброчинства према Београдској филхармонији и међусобно сарађивати и образовати својеврсну интересну групацију.

Међутим, како се развијала институција, тако су и циљеви Фондације постајали све амбициознији.

Подршка Зубина Мехте
 
На иницијативу једног од највећих ауторитета у свету класичне музике, Зубина Мехте, у сезони 2005/2006. у оквиру Фондације Београдске филхармоније основан је и посебан фонд за набавку и одржавање инструмената који носи његово име. Маестро Мехта је оквиру абонмана „Омаж Хансу Сваровском“, одржао два концерта, 26. и 27. новембра 2005. године, а свој хонорар за те концерте положио је као почетни улог Фонда. То је била драгоцена основа за замену инстументаријума, који је данас скоро у потпуности обновљен.
Зубин Мехта је још једном био гост Београдске филхармоније, у фебруару 2010. године. Осим од хонорара са два концерта, маестро Мехта се одрекао и ауторских права за аутобиографију Партитура мог живота, која је објављена у оквиру издавачке делатности Београдске филхармоније.

Мехта је после концерта, са сцене, отворено позвао политичке и привредне ауторитете у Србији да подрже успех националног оркестра улагањем у нову концерту дворану Београдске филхармоније. Од тог тренутка, оцртане су контуре даљег развоја Фондације, са јасним циљем – изградња концертне дворане која ће бити нови заштитни знак Београда.

Мехта је приликом те посете проглашен за почасног председника Фондације, која се од тада поноси његовим  именом – Фондација Београдске филхармоније Зубин Мехта.
 
Јавно – приватно партнерство
 
Од 2010. године започиње нова фаза у раду Фондације Београдске филхармоније. Она постаје иницијатор и носилац идеје сарадње јавног и приватног сектора у финансирању културе у Србији, што постаје основно тежиште њеног даљег деловања и развоја. Фондација је, у том циљу, била организатор Прве конференције о сарадњи приватног и државног сектора у финансирању културе, у марту 2010. године.  Око овог принципа, који је од виталног значаја не само за опстанак културе већ и читавог непрофитног сектора у Србији, за три дана трајања, конференција је окупила привреду, медије и политичку елиту.

Друштвена одговорност
 
У 2011. Фондација је за пројекат Нове године добила средства из Фонда ЕУ за развој цивилног друштва, зарад промоције мултикултуралности и толеранције. Од тих средстава, осим реализације концерата из циклуса Нове године, у сарадњи са Радио Телевизијом Србије, снимљени су и емитовани документарни филмови о обележавању нових година различитих верских и етничких заједница.

Фондација је исте године иницирала још један дугорочно конципиран пројекат, који је добио најширу друштвену подршку – пројекат регионалне сарадње Словеначке, Загребачке и Београдске филхармоније, Pika – Točka – Тачка.

Достигнути циљеви и планови за будућност

Фондација Београдске филхармоније Зубин Мехта, данас окупља следбенике корпоративне филантропије, око вредности за које се залаже, и средствима која на тај начин добија подржава следеће пројекте:

 • Набавку инструмената за оркестар БФ;
 • Побољшање уметничког квалитета оркестра и друштвеног значаја институције Београдске филхармоније;
 • Ангажовање светских имена класичне музике на домаћој музичкој сцени;
 • Турнеје и гостовања оркестра БФ у иностранству;
 • Продукцију видео и аудио записа и издавање публикација;
 • Побољшање услова рада музичара;
 • Унапређење статуса, нивоа образовања, материјалног стандарда и заштите достојанства музичара БФ;
 • Побољшање статуса пензионисаних и угрожених чланова оркестра БФ;
 • Маркетиншку презентацију БФ;
 • Иницирање и подршка пројектима децентрализације културе у Србији;
 • Школовање младих талената и усавршавање афирмисаних музичара;
 • Укључивање маргиналних друштвених група, као и оних са посебним потребама, у редовне активности Филхармоније;  подршка пројектима инклузије.

Захваљујући средствима која је Фондација Београдске филхармоније прикупила, до сада су остварени њени следећи циљеви:

 • Фондација је допринела ангажовању шефа – диригента међународне репутације;
 • Купљено је 22 нова инструмената високог квалитета и 13 гудала ручне израде;
 • Десетине музичара послато је на усавршавање у иностранству;
 • Реализован је пројекат сарадње са филхармонијама из региона;
 • Унапређена је интернет промоција БФ и развој нових технологија;
 • Стипендирани су млади музички таленти;
 • У више наврата пружена је једнократна финансијска помоћ угроженим запосленима у Филхармонији;
 • Реализовано је више десетина пројеката друштвене одговорности, из области едукације публике, промоције толеранције и различитости, помоћи музичарима и подршке угроженима.

Будућа настојања Фондације Београдске филхармоније Зубин Мехта усмерена су ка међународној промоцији оркестра, развоју принципа јавно – приватног партнерства у финансирању културе и пројекту изградње нове концертне дворане.