Languages

Као велики пријатељ Београдске филхармоније, Зубин Мехта је увек спреман да подржи оркестар са којим је први пут наступио на самом почетку своје каријере и са којим је у новом миленијуму интензивирао везе. Један од највећих диригената данашњице са оркестром Филхармоније негује посебне односе и стално се враћа у Београд, градећи пријатељство које одавно превазилази оквире музике и уметности. Маестро је осам пута предводио оркестар Београдске филхармоније, последњи пут као специјални гост првог концерта на отвореном 2017.

Пре тога, приликом гостовања у јуну 2013, Мехта је помогао у остварењу великог филхармонијског сна. Гала концерт био је први део целовечерњег догађаја, иза кога је уследила донаторска вечера на којој је прикупљено 599.670 $, чиме је направљен први корак ка првој турнеји по САД-у, коју је оркестар успешно реализовао у октобру, 2014. године.

Диригент који је недавно обележио пола века рада са Бечком, Берлинском, и Израелском филхармонијом, чији је доживотни музички директор, одувек је подржавао и веровао у Београдску филхармонију. У раду са музичарима овог оркестра остварује посебну атмосферу, у којој влада пријатељство и уживање у стварању музике. Зубин Мехта се сваки пут одриче хонорара у корист Фондације Београдске филхармоније, чији је почасни председник.

Приликом сваког доласка Мехта користи прилику да јавност подсети на неопходност изградње нове концерте дворане, која би била дом Београдске филхармоније и симбол Београда, „препознатљив из авиона“.

Са Београдском филхармонијом повезан сам од свог првог гостовања 1958. године и са великим интересовањем пратио сам развој овог дивног оркестра, посебно након 2000. године. Са Иваном Тасовцем на челу, Београдска филхармонија се истински развила у један од најбољих европских оркестара и заслужује сваку могућу подршку. Идеја о изградњи нове концертне дворане несумњиво је од виталног значаја за овај сјајни ансамбл, и важно је да Београдска филхармонија коначно добије нови дом, који истински заслужује.“

Током боравка у фебруару 2010. године, маестро Мехта се одрекао и ауторских права за аутобиографију Партитура мог живота, која је објављена у оквиру издавачке делатности Београдске филхармоније. Мехта је приком те посете проглашен за почасног председника Фондације, која се од тада поноси његовим именом – Фондација Београдске филхармоније Зубин Мехта.

Приликом гостовања 2005, на његову иницијативу, основан је фонд за набавку инструмената који носи име великог маестра, и који је био полазна основа за обнову инструментаријума.

Приликом последњег доласка, Мехта је изразио жељу да се обележи 60 година од његовог првог доласка у Београд. Надамо се поновном сусрету у 2018!

Филм: Зубин Мехта и Београдска филхармонија – Прича која траје