Languages

Регионална сарадња

Уcпостављање регионалне сарадње са Загребачком и Словеначком филхармонијом, кроз пројекат Pika – Točka – Тачка, један је од најзначајнијих пројеката Фондације, са дугорочним ефектом.

Први културни пројекат оваквих размера, иницирали су 2011. директори три национална оркестра из региона, а званично подржали председници и премијери све три државе, градоначелници сва три града и амбасада САД.

Током три сезоне, до 2014. реализован је заједнички програм који се састојао од истих композиција, солиста и диригената у оквиру редовних концертних сезона ова три оркестра као и од њихових међусобних гостовања.

Овај успешан пројекат дао је подстрек за пословање три оркестра, омогућио даље реформе политике у области културе, транспарентније финансирање и усаглашавање са европским стандардима управљања културним институцијама.

Нове године – у славу различитости

Од 2011 до 2014. године, један циклус концерата Београдске филхармоније носио је назив Нове године, у коме су равноправно обележаване нове године по исламском, кинеском, грегоријанском, јулијанском и јеврејском календару. Пројекат је подржан од стране Европске уније.

Нисмо далеко морали отићи у потрази за инспирацијом за овај пројекат. У кругу од само неколико стотина метара од зграде Београдске филхармоније, налазе се и синагога и џамија и православна и католичка црква. Различите културе обележавају нове године по различитим календарима и тај моменат је најчешће препознат као важан елемент културног, верског, па и националног идентитета. Прослава различитих нових година представља добру основу за подизање нивоа свести друштва које рачуна на плурализам култура, јер се сличан догађај обележава у различито време и на различите начинe, а у зависности од традиције и календара. Нова година је повезана или са слављем и атмосфером оптимизма, или пак, представља време за филозофско и духовно самопреиспитивање. У сваком случају, обележавање Нове године представља идеалан оквир за интеракцију различитих култура, традиција и обичаја с обзиром на то да доминира свечани карактер обележавања новог почетка и новог животног циклуса. Ово културолошко прожимање је посебно битно за Србију, која живи на раскршћу култура, између Истока и Запада.

Све су то разлози који су водили Београдску филхармонију и њену Фондацију, када су започеле циклус концерата обележавања нових година по грегоријанском, јулијанском, кинеском, јеврејском и исламском календару. Користећи снагу музике као језика који, по дефиницији, најлакше пробија културолошке баријере, упознајемо нашу публику са универзалним вредностима које делимо са многим народима који су живели или и данас живе на овом подручју. Обележавањем датума који симболизује нови почетак, ствара се позитивна атмосфера у којој различитост представља квалитет, почетак разумевања унутар једног друштва и основ његовог плурализма.

Дубоко верујемо да се институције културе, попут Београдске филхармоније, морају активно укључити у стварање простора за дијалог међу различитим културама јер управо уметност, а највише музика, представља медиј који подстиче духовност и креативност као вредности које свет чине саосећајнијим и племенитијим.

Пројекти друштвене одговорности

Осим активности које подразумевају побољшање квалитета рада оркестра, што је њен примарни циљ, Фондација Београдске Филхармоније реaлизовала је и бројне пројекте друштвене одговорности. Издвајамо следеће пројекте:

  • Сарадња са Креативно-едукативним центром. Штићеници овог центра су ангажовани као разводници на концертима Београдске филхармоније са задатком да деле публици концертне програме. Овим пројектом се поред социјалне инклузије и ангажовања ментално недовољно развијених особа, врши и едукација публике и друштва у целости.
  • Сарадња са Геронтолошким центром у Суботици. Ова сарадња се одвија у два правца: организоване посете штићеника Геронтолошког центра редовним концертима Београдске филхармоније у Београду и гостовања камерних ансамбала у Суботици у просторијама Центра.
  • Сарадња са Универзитетом уметности и музичким школама на Косову и Метохији. Фондација Београдске филхармоније, у складу са могућностима, пружа подршку музичком образовању и развоју музичког живота у српским енклавама на Косову и Метохији. До сада су реализоване посете, наступи и мајсторски курсеви музичара Београдске филхармоније на Косову, организоване посете ученика са Косова концертима Београдске филхармоније и донације музичких инструмената и средстава за музичко образовање.