Languages

АМЕРИЧКИ ПРИЈАТЕЉИ
 
Београдска филхармонија је на најбољи могући начин искористила прилику да се, по први пут у својих 90 година постојања, представи на најпрестижнијој светској сцени у области класичне музике, турнејом у САД, октобра 2014.
 
Са уметничког становишта, успешна турнеја у четири велика америчка града (Њујорк, Чикаго, Вашингтон, Кливленд) донела је веома битно искуство и реноме који је значајно допринео могућности да у будућности оркестар буде гост престижних дорана у Европи и Азији. Странице исписане овом турнејом, представљају камен темељац за позиционирање Београдске филхармоније на глобалној уметничкој сцени.
 
Осим несумњивог престижа који је оркестар стекао америчком турнејом, овим пројектом покреће се још једна веома битна тема за српску културу, а то је приватно-државно партнерство у финансирању институција. У претходној деценији, Фондација Београдске филхармоније стекла је веома значајно искуство у стимулисању приватног сектора да помогне рад институција, што доказује и чињеница да су трошкови реализације амбициозног пројекта турнеје у САД-у у највећем проценту покривени из приватних донација. Самим тим, турнеја је била прилика да се подсети на период наше историје када су велики српски добротвори остављали за собом задужбине које и дан данас чине део образовних и културних институција.
 
У том циљу 2012. године у Њујорку је регистрована фондација Амерички пријатељи Београдске филхармоније (The American Friends of the Belgrade Philharmonic Orchestra), са идејом да се турнеја искористи као почетак донаторских активности у САД-у. Америчка фондација се по својој структури и правном статусу не разликује од фондација великих америчких оркестара и омогућава грађанима САД-а да остваре пореске олакшице приликом донација Београдској филхармонији.